#ВсекиДневно с Ivan Delcheff
Клането в Хиос
Геноцидите не са от вчера


Иван Делчев

Клането в Хиос, Йожен Дьолакроа, 1824

На втората година от гръцката война за независимост от Османската империя, завършила десет години по-късно със създаването на независима Гърция, на 11 април 1822 г. на остров Хиос турците избиват 25 хиляди души, продават в робство 45 хиляди, а 23 хиляди успяват да избягат и образуват хиоската диаспора.

Хиоското клане е само един от трагичните епизоди в продължителната борба на гърците за свобода. Такива са клането в Смирна, обезглавяване на видни гърци в Истанбул, обесването на патриарх Григорий и хвърлянето на тялото му в Босфора, изгарянето на десетки гръцки църкви в Истанбул, клането и унищожаването на град Кидониес, убийството на 2 хиляди души и епископа в Солун, клането в Кипър с обесването на архиепископ Киприан и обезглавяването на стотици знатни кипърски гърци, клането на остров Кос, тоталното унищожение на населението на остров Самотраки.

Гръцките въстаници отговарят с масово клане на Триполи. Намесата на великите сили подпомага значително победата на гръцката революция, в битката при Наварин през 1827 г. обединените флотове на Англия, Франция, Русия и Гърция разгромяват флота на Турция, Египет и Тунис, а последвалата руско-турска война през следващите две години принуждава победената Османска империя да признае гръцката независимост.

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter