#ВсекиДневно с Ivan Delcheff
Коминтерна и „македонскиот идентитет“
Превратната участ на Македонския научен институт


Иван Делчев

На 21 декември 1923 г. е основан Македонският научен институт по инициатива на Щипското братство с първи председател българският философ, педагог и академик Иван Георгов. 

Иван Георгов със семейството си

Институтът си поставя за цел да проучва историята, етнографията, езика и стопанския живот на Македония, да събира материали за националноосвободителните борби на македонските българи и да запознава с тях научната и културната общественост в България и в чужбина.

Институтът създава уникални издания за съдбата на македонските българи като “Документи за противобългарските действия на сръбските и гръцките власти в Македония през 1912 – 1913 г.”, “Днешното положение в Македония под сръбска и гръцка власт и Обществото на народите” и построява в София Македонския културен дом, духовно средище на бежанците от Македония.

През 1940 година председателят на МНИ проф. Никола Стоянов подписва обща декларация за присъединяването на целокупна и обединена Македония в границите на България.

През 1945 г. професор Стоянов е отстранен от ръководството на института под натиска на Сърбия с цел пропаганда на македонизма, две години по-късно институтът се саморазпуска, а цялото книжовно наследство, както и костите на Гоце Делчев са предадени на Скопие. Така коминтерновският комунистически режим на България спомага за формирането на македонска идентичност, последствията от което продължават да са непреодолими и до сега.

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter