#ВсекиДневно с Ivan Delcheff
“Къде си, Цепеш, господарю?”
Кого визират в наши дни румънците, а и не само те ? Прочети докрай!


Иван Делчев

На 26 ноември 1476 година Влад III Басараб Цепеш Дракула с помощта на унгарците сваля протурския влашки управник Басараб III Стари и за трети път става владетел на Влахия. Един месец по-късно той загива в битка срещу Басараб Стари, главата му е изпратена на султан Мехмед II Завоевателя, превзел на двадесет и една годишна възраст Константинопол, който я побива на кол за отмъщение на по-ранните си военни загуби от власите.

Прозвището Дракула Влад Цепеш използва в чест на баща си Влад Втори, който е член на Ордена на дракона, в който го посвещава императора на свещената римска империя Сигизмунд Люксембургски, главнокомандващ на Никополския кръстоносен поход срещу Османската империя. Дракула воюва успешно срещу турците и за да ги откаже от походи срещу Влахия, прилага необичайно жестоки даже за епохата наказания. Така за пръв път след хуните той набива пленниците на кол, като при това те са живи няколко дни след това и умират в ужасяващи страдания. Така са наказани и стотици нелоялни влашки болярски семейства на Велика Неделя през 1459 г., след което създава всъщност нова влашка аристокрация. Столицата на днешна Румъния Букурещ за пръв път е спомената с настоящото си име през 1459 г. като резиденция на Влад Цепеш независимо, че най-вероятно градът е основан от господаря на Влахия и дядо на Дракула Мирча Стари, син на влашкия войвода Раду I, подчинен на българския цар Иван Александър, заедно с когото освобождава Видинското царство от унгарците.

Прозвището Цепеш, означаващо буквално “набивачът на кол”, му е дадено тридесет години след смъртта му във влашките документи, като е превод от турското “Казаклъ” със същото значение. В румънските народни поверия дракула е описван като вампир поради страховитите наказания, които прилага срещу политическите си противници – те  биват погребвани, сварявани и одирани живи, ослепявани, жигосвани, заковавани с пирони и набивани на кол. Но според румънските поверия Дракула е бил поклонник на честността и порядъка и фолклорен анекдот е, че румънците реагират на корупция и несправедливост с поговорката:

Къде си, Цепеш, господарю?”

Страница от памфлет за Дракула, 1499 г.

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter