ВсекиДневно с Ivan Delcheff
Манията на самодържеца и нейната цена
Недостигът на майстори и материали принуждава строителите на Санкт Петербърг да извършват фалшификации


Иван Делчев

Руският цар Петър Велики (1672-1725)

През 1703 година започва строителството на Петропавловската крепост, първият строеж на новата столица на Русия Санкт Петербург, заложена от Петър I, първият всеруски император и самодържец от 1721 година.

Отчитайки гръцкия смисъл на името си – Петър означава камък – царят и велик княз на цяла Русия решава да изгради новата си столица от камък, като я кръщава освен това на свое име. По негово време името се е произнасяло с холандско значение като Санкт Питер Бурх, от 1914 до 1924 се е наричал Петроград, а след това до 1991 Ленинград.

Съвсем друго е имал предвид Христос, когато е казал на апостол Петър според Евангелието от Матея, глава 16:

Аз ти казвам, че ти си Петър, и на тая скала ще съградя Моята църква, и портите Адови няма да ѝ надделеят

…но в многострадалната Русия самодържецът обичайно се явява като самия Спасител.

Мъченическият руски народ плаща страшна цена за манията на самодържеца. При строителството на новата столица загиват хиляди насилствено закарани на строежа крепостни селяни, като от 1703 до 1717 година през строежите на града са минали над триста хиляди души. В страната не достигат каменоделци за такъв мащабен проект. И на 20 октомври 1714 е издаден Указ за забрана на каменното строителство във всички руски градове освен Петербург. Безработните каменоделци започват бавно да се събират към северната столица. Това не устройва царя и е наредено на воеводите по места да изловят каменоделците и спешно да ги изпратят в Петербург.

Независимо от тези мерки недостигът на майстори и материали принуждава строителите на града да извършват фалшификации. Около половината от сградите били построени от дърво, покрито с мазилка, върху която художници рисували тухлена и каменна зидария.

Санкт Петербург през 1859, художник Лев Феликсович Лагорио

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter