МОЖЕ ДА СЕ ОКАЖЕ ОПАСНО ДА СИ ЖУРНАЛИСТ
В БЪЛГАРИЯ



♦ Пореден срив на страната ни в индекса за свобода на пресата, отчита годишният доклад на “Репортери без граници” за 2018 година.

♦ Докладът за България е озаглавен “Непрозрачна и корумпирана”.

В годишния доклад на „Репортери без граници“. се посочва, че България продължава да пада в индекса за свобода на пресата и е на най-ниска позиция от всеки друг член на ЕС.

„Въпреки, че в момента България председателства ЕС, е на най-ниско място в индекса от всички страни в Западните Балкани, някои от които са кандидати за членство в съюза. Корупцията и сблъсъка между медии, политици и олигарси е широко разпространено.”

Според доклада в страната ни често криминални групировки извършват физически атаки и смъртни заплахи срещу журналисти. Докладът отчита и че страната ни, която е ротационен председател на Съвета на ЕС и която е на дъното в ЕС в индекса за свобода на пресата, се е сринала с цели 75 позиции от 2006 година насам, когато България беше на 36-а позиция в класацията.

“Въпреки че настоящият ротационен председател на Съвета на ЕС (до края на месец юни 2018 година) България е с най-нисък индекс от всички страни членки, страната е и с по-нисък индекс от всичките страни от Западните Балкани, някои от които са кандидати за членство в ЕС”, пише в доклада.

От “Репортери без граници” виждат в България корупция, както и широко разпространени тайни споразумения между медиите, политиците и олигарси.

“Най-прословутото олицетворение на това анормално положение е Делян Пеевски, бивш шеф на разузнаването в България и собственик на “New Bulgarian Media Group”, пише още в доклада.

Групата на Пеевски притежавала 6 вестника и контролирала близо 80% от разпространението на печатни медии у нас според доклада.

“Репортери без граници” констатират и че разпределението на средствата от ЕС към медиите от страна на правителството се извършва без каквато и да е прозрачност. Това подкопавало медиите, но улеснявало правителството при въздържането от отразяване на определени новини, както и за прикриването на проблематични истории като цяло.

“Може да се окаже опасно да бъдеш журналист в България”, констатира докладът. Заплахите и атаките срещу журналистите в страната са се засили през последните месеци, посочва се още.


Reporters Without Borders (RSF) is appalled to learn that Bulgarian criminal gang leaders are allegedly planning to murder Zov News website publisher Georgi Ezekiev and calls on the Bulgarian authorities to carry out an immediate investigation.

The alleged murder plan came to light earlier this month in the course of a joint investigation by Zov News and the investigative news website Bivol into a drug trafficking ring in which police officers are thought to be implicated. A person who used to be involved in this network told the reporters in a filmed interview that his former mafia bosses were planning to eliminate Ezekiev.

One of the reporters participating in this investigation, Maria Dimitrova, meanwhile received threatening messages by SMS and on Facebook. And shortly after Dimitrova managed to get one of the gang’s victims to talk to her, three unidentified men physically attacked her informant.


Докладът на “Репортери без граници” установява влошаване на медийната среда в Европа като цяло.

“Традиционно безопасната среда за журналисти в Европа започна да се влошава”, пише в доклада.

Крайно притеснителни са двете убийства на журналисти, които разтърсиха Стария континент – в Малта (Дафне Галиция) и Словакия (Ян Куциак).

Тези събития са тревожни и регистрират спад в демократичните процеси в Европа. “Дори страните в горната част на индекса за свобода на пресата са засегнати от този тревожен климат”, констатират от “Репортери без граници”.

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter