Православните скотове
НИКОЛАЙ МИЛЧEВ: Не е за вярване, за погнуса е
Ако някой ми беше казал, че такъв донос срещу Левски може да излезе в България, никога нямаше да повярвам


Николай Милчев

Току-що прочетох на един дъх и останах без дъх от книгата на някой си ст. ик. Павел Гърбов – книгата е „Левски между светостта и светкостта“ и е издадена от Храм „Свети Йоан Богослов“, град Карнобат, 2021 година. Представлява доклад, изнесен на конференцията „Свети-Йоанови четения – 2018 година.

Купих си книгата от една известна софийска църква, близо до улица „Граф Игнатиев“.

Сега внимавайте – книгата се издава с благословението на Негово високопреосвещенство Йоаникий, Митрополит сливенски.

Повод за написването на книгата (доклада) е писмо на една политическа партия в България, която е поискала от Светия синод да обяви Левски за светец.

И тук свършвам със стискането на зъбите и с официалните пояснения.

Ако някой ми беше казал, че такъв донос срещу Левски може да излезе в България, никога нямаше да повярвам

Злоба, ненавист и омраза срещу Апостола лъха от всяка страница. Удивителни обвинения в сребролюбие, меркантилност, престъпване на клетви, съюзяване с Дявола, поръчителство на убийства и убийство, сатанизъм, горделивост и каквото още ви дойде на ума, са изброени срещу Левски.

Цитират се писма на Апостола, редове от тях, извадени от контекста, устни изказвания и спомени на негови съвременници – също извън контекста. Носи се вода от девет кладенеца, за да се покаже, че Левски е тъмна и зловеща личност

И най-страшното – че като е служил на народа си, е изменил на Бога, предал е Бога. Защото, видите ли, е бил дякон и си е хвърлил расото, за да служи на народа.

Сякаш ей така, между другото, е оцапано и семейството на Левски – най вече майка му.

Според писанията на г-н Павел Гърбов Левски е нанесъл повече щети на България от самото робство. Той още от малък е бил разбойник, хайдук и дори в неговия прякор – Левски, и в псевдонимите му по-късно личи колко низък човек е той.

Сега е моментът да ви успокоя, че има и по-големи безбожници, престъпници и предатели от Левски и това са Ботев и Стамболов.

Не е пощаден, разбира се, и Вазов, който си е позволил да сравни бесилото на Левски с кръста. Това е наречено светотатство и кощунство.

Накрая на книгата излиза, че Левски не само е трябвало да бъде обесен, ами му е малко и това

Като учител цели трийсет години съм се чудел какво се случва, че българският народ не тръгва към Храма и за младите православната религия е нещо далечно. Сега си отговарям – ето и заради такива книги, ето и заради такива владици, които благославят да се произнасят сквернословия за най-тачения човек в българската история.

Изобщо не ме интересуват никакви правила за обявяване на светци, щом това може да бъде повод да се очерни Васил Левски.

Питам се тогава Светият синод дали е Свети и дали е Синод.

Ако е Левски е такъв, ние какви сме? Ако на Левски животът е такъв, ние живели ли сме изобщо и за какво сме живи?

Отминете кази книга!

Прочетено във фейсбук профила Николай Милчев

 

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter