Извънредно положение
НИКОЛАЙ СЛАТИНСКИ: Може ли властта да бъде поне малко по-зряща, поне частично по-зорка, поне донякъде по-прозорлива?
Геноцидът над знаещите и можещите, талантливите и кадърните, честните и почтените, умните и разумните у нас е минал всякакви предели


Николай Слатински

Сигурен съм, че не ни управляват само негодни и негодници. Проблемите винаги се усложняват от характеропатиите на властниците. Затова нарцисизмът, перченето, арогантността, липсата на критично мислене, просташкият език се отразяват на качеството на управлението. Но!

НИКОЛАЙ СЛАТИНСКИ: В България, не се съмнявам, има специалисти по вирусите, не само вирОсолози

Очевидно има по-дълбоки – системни  и структурни причини. Тук от месец и повече се опитвам да ги посочвам:
Пренебрежение към науката;
Игнориране на съвременните процеси в Обществото на рисковете;
Липса на понятийна и концептуална култура в сигурността – когато тази култура я има, човек разполага с нагласата да търси верните решения, а наличието на такава нагласа повишава вероятността за намиране на такива решения;
— Абсолютно изродените критерии за кадрови подбор – за  властта трябва да се подбират компетентни хора, управлението на човешките ресурси в управлението е коренно различно от набиране, например, на охранители в “ИПОН”, да речем, където те трябва да слушкат, папкат, да са лично предани и да правят без много да мислят това, което им се казва, като задължително смятат своя Бос за Бог;

Тоталното неразбиране как се управлява днес – а  днес се управлява не с Ало, я нАправи това, я свЪрши онова, а чрез институции вместо послушковци, чрез мрежи вместо йерархии, чрез координация вместо командорене и чрез децентрализация вместо централизация.

НИКОЛАЙ СЛАТИНСКИ: Мениджърите на държавата живеят в някаква паралелна, фейк-реалност

Затова в началото говорих за прогнозиране и предвиждане, ранно сигнализиране и сканиране на хоризонта. После говорих за про-активно и активно поведение. Те бяха много преди и просто преди настъпването на извънредната ситуация.

Сетне говорих за бързо реагиране и мобилизиране на всички ресурси – материални, финансови, информационни и човешки. Това вече бе при започването на извънредната ситуация. Конят бе с предните два крака в реката.

После заговорих за извънредно положение и радикални мерки (едната от тях – дистанционното  работене, другата – спешни  финансови стимули за first responders – в т.ч. лекари и медицински сестри. Това вече бе при ескалацията на извънредната ситуация.

НИКОЛАЙ СЛАТИНСКИ: Живеем в Рисково общество, в Общество на рисковете

Сега, днес, докато извънредната ситуация не е излязла извън контрол, аз съветвам властта да си размърда още по-интензивно задниците и заедно със стриктното, безкомпромисно, ефективно и самоптимизиращо се прилагане на извънредните мерки, да чуе названието на следващата фаза, до която не е казано, че ще стигнем, ако сме бързи, смели и сръчни, но може и да стигнем, ако я караме властово както досега.
И названието на тази фаза е

Контрол на щетите – Damage  control

Ето – това е фазата в Италия и Великобритания.
При нея не можеш да следиш всеки заразен кого е заразил, а посрещаш, контролираш, управляваш и минимизираш щетите.

Докато не ни бе връхлетял този вирус, избягвах много-много да участвам в дебати и да отправям съвети към властта, защото тя се държеше наивно, необразовано, пиарски, арогантно и великодушно:

Щом сме сбъркАли, ще се поправим, извинете, ако има нещо – няма  нищо

Казвах на журналистите – не  виждам смисъл да говоря в медиите, защото така само участвам в производството на думи, докато властта си прави каквото иска и както знае, без да разбира съвременния език на сигурността, в който понятията са ментално и манталитетно други – ранно  сигнализиране, диагностика на уязвимостите, приоритизация на ресурсите, превенция, контрол на щетите и т.н. Този език властта не иска да го овладее, тя е монокнижна и моноезична.

НИКОЛАЙ СЛАТИНСКИ: Некадърността в управлението на държавата ще започне да убива

Аз не съм изключение , не съм всезнайко, не притежавам патент за Истината от последна инстанция. В много области има много по-силни специалисти от мен, но те мълчат.

Мълчат, защото са материално зависими от властта, защото властта не поощрява говореното и им отрязва езиците и запушва устите, защото властта иска да мачка и наказва, вместо да поощрява и използва компетентността.

Ако аз пиша и говоря, то е защото да бъда други вече късно е. Но за жалост, геноцидът над знаещите и можещите, талантливите и кадърните, честните и почтените, умните и разумните у нас е минал всякакви предели.
Но това не ми пречи да помоля всички тези знаещи и можещи, талантливи и кадърни, честни и почтени, умни и разумни, които са ни останали – не мълчете, не се правете на обидени, не заемайте вечната поза Аз нали ви казвах, помагайте на властта да бъде поне малко по-зряща, поне частично по-зорка, поне донякъде по-прозорлива, за да знае тя какво трябва да прави и как трябва да го прави!

Помагайте ѝ не заради нея, а заради Отечеството ни любезно!

Прочетено във фейсбук профила Nikolay Slatinski

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter