ВсекиДневно с Ivan Delcheff
Обединени ала посмъртно
Ужасяващите отношения в семейството на Самуил имат гибелни последици за България


Иван Делчев

Базиликата “Свети Ахил” и трите саркофага на българските царе – Самуил, Гаврил Радомир и Иван Владислав

След смъртта на цар Самуил, настъпила скоро след непоносимата гледка на българската армия, ослепена от Василий II Българоубиец и професионалните му варяжки убийци, доставени му от киевския княз Владимир, на 15 октомври 1014 година Гаврил Радомир заема българския престол. Гаврил е първородният син на Самуил и Агата, дъщеря на драчкия протевон* Йоан Хрисилий.

Ужасяващите отношения в семейството на Самуил имат гибелни последици за България. Когато Самуил унищожава целия род на брат си Арон, който води тайни преговори за мир с Василий II, Гаврил Радомир се застъпва за сина на Арон Иван Владислав и той оцелява. Кръвната мъст и внушенията на византийския император да се премахнат Самуиловите наследници обаче надделяват у Иван Владислав и той убива спасителя си по време на лов няколко месеца след встъпването му на престола, Иван Владислав става цар, убива жената на Гаврил Радомир и ослепява сина му.

Впоследствие той се обръща срещу византийците, обявява се според катастрофалния за македонистите Битолски надпис за “самодрьжъцемь блъгарьскомь, … исходѧща съ самодрьжъць быстъ бльгарїнь”, прави опит чрез Кракра Пернишки да привлече печенегите като съюзници срещу руснаците и загива в битка с византийците при обсадата на Драч.

Битолският надпис

Гаврил Радомир е женен за кратко за Маргарита Унгарска, дъщеря на Геза Унгарски, от който брак се ражда Петър Делян, водач на въстанието срещу византийците през 1040. Този брак е разтрогнат след смъртта на Геза, тъй като българите не подкрепят сина му Стефан I в претенциите му за унгарския престол. В резултат на това византийци и унгарци чрез съвместни действия разгромяват българските войски на северозапад и България губи Видин.

Предполага се, че царете Самуил, Гаврил Радомир и Иван Владислав са погребани един до друг в базиликата “Свети Ахил” в преспанското село Ахил на остров в Малкото Преспанско езеро в Егейска Македония. В базиликата са били мощите на Свети Ахил Лариски, епископ от времето на Константин Велики, които мощи Самуил пренесъл на преспанския остров.

* Йоан Хрисилий е с български произход и е управител (протевон) на адриатическото пристанище в Драч като наместник на българския цар.

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter