Антиутопия или действителност
ОГНЯН МИНЧЕВ: Скорпионът няма просто “да откъсне опашката си”…
Ще се превърне ли Прехода в края на българската история?


Огнян Минчев

Коментар във фейсбук профила Ognyan Minchev на публикацията в Дойче Веле: България след 9 септември: възходът на необразованите

Това е вярно, но е само част от истината. Комунистическият режим унищожи българския национален елит – с  масовите убийства без съд и присъда през септември 1944 г., с масовите екзекуции на т.нар. “народен съд”, със затварянето в концлагери на всички българи, заемали публична позиция с възгледи, обществена дейност и принадлежност към обществено движение, семейна история и принадлежност. С издигането по партийна линия на безбройни нищожества, задаващи стандарти на ръководство, управление и обществена (без)отговорност.

След 1989 г. унищожаването на българските елити – във  вида и форматите, в които те съществуваха – продължи  успешно под ръководството на синовете и внуците на тези, които убиваха след 9.11.1944 г. Милиционерските генерали – управляващи  единствената организирана група в българското общество в края на комунистическия режим, системата на Държавна сигурност – пуснаха  мутрите да тероризират обществото и да създават димна завеса, зад която върхът на ДС ограби националния ресурс – държавната  собственост. Мутрите се превърнаха в синоним на успех в обществото, станаха законодатели на модата – стопанска, политическа, естетическа. Тинята на обществото се разпени на гребена.

Същевременно средната класа, наследена от десетилетията на комунистическо управление, значима като относителен дял в обществото – научно-техническа, творческа, академична интелигенция, професионалисти, стопанско ръководство – бе  притисната в ъгъла и декласирана.

Старите поколения подкараха таксита, а младите – емигрираха  от България

Пазарният фундаментализъм – примитивната  идеология на икономическия преход, заменила марксизма-ленинизма – мощно  подкрепи висшите милиционери и мутрите в утвърждаването на лъжливата формула – „държавата – лош  стопанин”. Лидерите на един синдикат ходеха от предприятие на предприятие и протестираха срещу “директора – комунист”. На мястото на “директора – комунист” се наместваше кадър на Мултигруп – изпълняващ указанията на Илия Павлов в легализиране на входно-изходната икономика.

Приватизацията бе забавена с години – в опит активите да попаднат изцяло в мулташко-черепни ръце. Когато бе осъществена, голяма част от заварените активи отидоха за скраб.

Как да оцелее елит – държавен, стопански, културен, академичен?

През последните десет години мутрите “затвориха кръга” – влязоха масирано на първите редици на политиката, на правосъдието, подчиниха напълно специалните служби и медиите. Самоунищожението на човешкия потенциал на България продължава. Местен олигарх – мутра  изпразва язовир за да напълни джоба си. За него стохилядният град, в който живее не съществува. Тесногръдието, тъпотата и непросветеният егоизъм доминират властовите йерархии у нас практически безразделно.

Ако не се вземем в ръце – ако  все още можем – скорпионът  няма просто “да откъсне опашката си”, а дояждайки опашката си ще схруска главата си.

 

 

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter