Късно е, либе, за китка
От Съюза на художниците сега реват, а трябваше да изберат Бойко Борисов за свой почетен член
Защо театрите са отворени – а художествените галерии не


Председателят на СБХ Любен Генов настоява в открито писмо до министъра на културата Боил Банов допуснатото по отношение на театрите да бъде валидно и за галериите:

Като председател на Съюза на българските художници апелирам за преразглеждане на заповед РД-01-677/ 25.11.2020 и промяна в текста на точка 7: „Преустановява се провеждането на всички културни и развлекателни мероприятия (кина, музеи, галерии, сценични прояви, концерти, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство и други). Изключение се допуска по отношение на театрите, при заетост на местата до 30 % от общия им капацитет, спазване на физическа дистанция от най-малко 1,5 м. и задължително поставяне на защитни маски за лице.“, пише в отвореното си писмо Любен Генов.

И с пълно право продължава да изрежда аргументите на художниците:

В заповедта изключение правят театрите. За нас, художниците, за екипите на галериите и за нашата публика е очевидно, че при посещението на изложби, в които зрителите влизат поединично и на по-големи интервали от време, престоят в художествените експозиции по принцип е доста по-кратък, отколкото на публиката в театралния салон, не е свързан с по-големи рискове от заразяване с COVID-19.

Държавните, общинските, частните, големи и малки галерии и до този момент са работили в режим на пълно спазване на противоепидемичните изисквания, като достъпът е бил регулиран спрямо условията за безопасност още от извънредното положение от март 2020 до днес.

Допускаме, че изложбената дейност не е свързана с по-големи рискове, отколкото продължителният престой в театралния салон или в малките пространства на търговските обекти, които не би следвало съгласно същата заповед да бъдат затваряни…

За съжаление талантливият художник и председател на СБХ си е направил сметката без кръчмаря

Навремето през 2011 г. първото правителство на Борисов реши безвъзмездно да прехвърли на Съюза правото на собственост върху имота на на ул. “Шипка” 6 и така  приключи дългогодишният спор за собствеността между СБХ и Софийския университет “Свети Климент Охридски”.

Имаше тогава мъдри гласове сред художниците, които по манастирски шушукаха, че премиерът Борисов и министърът на културата Рашидов трябва да получат звание: “Почетен член на Съюза на българските художници” за приноса им. Дори пресслужбата на МС съобщи за радостното събитие, а министърът на културата Вежди Рашидов обяви пред медиите, че е виждал премиерът да рисува хубави скици, особено на заседанията на Министерския съвет, като допусна как в изкуството не се знае кога ще се открие геният на човека.

Всичко вървеше по мед и масло, ако не се беше намесил един отровен глас

Председателят на Контролната комисия към Съюза на българските художници Велислав Минеков обяви пред медиите, че награждаването било пожелано от Министерството на културата. Скулпторът заплаши,  че е готов да се оттегли от поста си, ако при преразглеждане на случая Управителният съвет на СБХ реши, че това награждаване е престиж за организацията им:

Едно такова политическо слагачество, каквото беше такова решение, не подлежи на каквото и да било описание като норма. Това е просто един нечуван срам, който се състоя и тези, които сме против излизаме от този срам. Оставяме го на онези, които смятат, че това е правилно, коментира пред БНР проф. Минеков.

Борисов и Рашидов се докачиха и отказаха почетните плакети.

А в Бюлетина на СБХ, бр. 10/2011 Бюрото на СБХ излезе със своя позиция, която иносказателно започваше с цитат от Цицерон:

Колкото е по-честен човек, толкова по-малко подозира другите в безчестие. Низката душа подозира низки подбуди и в най-благородните постъпки.”

С Отворено писмо и тогава излезе председателят на СБХ Любен Генов.

Така българските художници не издържаха тежкия изпит на историята

Съвсем другояче постъпиха артистите. Припомнете си само какви хвалебствия сипеше към Борисов председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев:

“Хилядите граждани, които викаха “Оставка”, “Оставка” и “Оставка” по улиците на България, сега ще плачат за Бойко Борисов.“;

“Това е единственият министър-председател на България, който реално се срещаше с хората и разговаряше с тях за проблемите им. Никой друг от този момент не беше приемал колегите от т.нар “интелектуален елит”, за да разбере проблемите им и да помогне да ги разрешат”, подчерта Христо Мутафчиев и още:

“Като човек Борисов ми спаси животът в буквалния смисъл на думата, а като премиер Бойко Борисов е най-добрият премиер на България от последните 20 години”.

Сега нали разбирате защо театрите са отворени – а  галериите не?

Художниците да се сърдят на Отровното трио или да си ядат ушите – асоциацията със съдбата на Ван Гог е неслучайна.

 

 

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter