Уволнение по фейсбук
О, музо, възпей оня гибелен гняв на Дарина…
Оперната прима Дарина Такова гръмна с тежката артилерия срещу директорката на Националното музикално училище


Излагам сухи факти. Аз, Дарина Такова, оперен артист с международна кариера, изразяваща се в главни роли в театри като Миланската скала, Кралската опера в Лондон, Метрополитън опера, Лисеу, Ла Фениче, оперите в Париж, Мюнхен, Берлин, Неапол, Рим и още безброй театри и фестивали по цял свят, вокален педагог от 12 години, с ученици, приети в Кралската академия за старинна музика в Хага, Джулиърд скуул, консерваториите в Бари, Неапол, Люцерн, оперните студия на Санта Чечилия, Миланската скала, фестивала в Пезаро и др., реших да скъся пътя на децата от лутане между педагози и институции, след които неминуемо стигат и до моя кабинет, и да кандидатствам за мястото на учител по класическо пеене в Националното музикално училище “Любомир Пипков” в София… започва гибелната си фейсбук филипика* оперната прима Дарина Такова. Поводът става ясен по-нататък. Според разгневената дива, директорката на училището Столина Добрева грубо ѝ припомнила за родната действителност, като я запознала с правилата на конкурса, който е задължителен за заемането на учителското място:

  1. Моята педагогическа дейност не може да бъде зачетена като преподавателски опит, тъй като не се е случила под шапката на учебно заведение, тоест аз кандидатствам като начинаещ учител, на равни начала с (например) деца, току-що “завършили бакалавър и/или магистратура в консерваторията с общ успех не по-нисък от 4.50”.
    2. Моята кариера по световните оперни сцени не може да бъде зачетена, затова аз трябва да се изправя пред комисия и да изпълня ПЕТ ПРОИЗВЕДЕНИЯ под съпровод на пиано, за да се види, годна ли съм да преподавам пеене на деца на възраст между 13 и 18 години.
    Отделете от 3 до 5 минути да поразсъждавате върху това. На мен ми отне малко повече, за да не избухна…
    Дарина Такова избухна по същия начин, пак във фейсбук, когато не спечели конкурса за директор на Националната опера. Дори преамбюла на тогавашната ѝ филипика силно наподобява сегашния. Примата се е почувствала облекчена – имала си е заготовка. За разлика от предишния път, сега министър Банов се огъна пред гибелния гняв на Дарина. Поиска оставката на Столина Добрева от своя фейсбук профил: За всяко музикално училище би било чест да има преподавател като Дарина Такова. Това, което се е случило, е недопустимо! В понеделник очаквам оставката на Столина Добрева. Е, като няма риба и ракът е риба. Дарина Такова не успя навремето да отстреля акад. Пламен Карталов, въпреки целия словесен картеч, който изстреля срещу академика и всепризнат оперен продуцент. Но по всичко личи, че разгневената Такова ще нареди сред трофеите си директорския скалп на клетата Столина Добрева, която при това е извършила смъртния грях да смени на директорския стол в НМУ „Любомир Пипков“:  историческия директор Милка Митева- музикант, желязна лейди, космополит и ненадминат дипломат… цитатът е отново от Дарина Такова. Разбира се, може да се появи неочакван трудово-правен проблем. Ако Столина Добрева е станала директор на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ след конкурс, а министър Банов предсрочно прекрати договора, той ще извърши нарушение на закона. Но явно в случая, подобно на Дарина Такова, Боил Банов изглежда също не държи на конкурсите. Цялата тази музикална буря в чаша вода бе коментирана нееднозначно от публиката. Коментарът на Yavor Siderov май изчерпва случая докрай: Много от онези, които истерично крещят за повсеместните нарушения на правилата в България, от безобразията в съдебната система до произвола на концесионерите по плажовете, намират за съвсем нормално министърът на културата да уволни по фейсбук директор на училище, защото е изискал от оперна звезда да докаже преподавателска правоспособност по определения ред. Лицемерието и безпринципността са втора природа тук.

Пълният гневен текст на Darina Takova :  География на унижението, част трета. 

Най-тъжното при тази музикална буря в чаша вода е усещането за всеобщото унижение, на което са подложени хората на културата у нас. Натикали са ги като мишки в тясна клетка и те, издивели от теснотията духовна и материална се самоизяждат.

* Повече за значението на думата филипика прочетете в текста на проф. Богдан Богданов Демостен ораторът

.

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter