Старите ленти
ПЕТЪР ДИКОВ: 9. Строителството – грешникът, който носи много пари
Летен ретро маратон – 30.09.2008


арх. Петър Диков

Дойде лятото…малките Софийски истории ще са в почивка до 01.09.2022. През това време предлагам на читателите стари мои писания по общи теми, които бях издал 2011 г. в една скромна книжка със заглавие
„Вече съм го казал…и какво от това“…
Тези материали са от преди 12-13 години…На мен обаче, не знам защо, ми звучат актуално…Любопитно ми е на вас как ви се струват. Мислех да нарека поредицата „Усмивки от старите ленти“…но като ги прочетох и си ги припомних, не знам усмивки ли са, гримаси ли са…та остана само „Старите ленти“…

Бетонирахте държавата, презастроихте курортите, застроихте градинките. Това са само част от обвиненията, които чуваме в последните 10-15 години отвсякъде и по какви ли не поводи.

Бетонът стана мръсна дума, а строителят — рушител на комфорта на българския гражданин

Като че ли същия този гражданин желае да живее в сламена колиба, а в новите строежи се настаняват и ги ползват марсианци. И в строителството взимат заплати китайци.

Строителството е отрасълът, чрез който американците са излезли от голямата депресия в началото на миналия век. Забележете последното разрешение на британското правителство за безлихвени кредити за закупуване на жилище. Една от най-пазарните икономики предлага безлихвени кредити.

Защо? – за  да подпомогнат социално слабите? Не, за да подпомогнат икономиката си, за която всички говорят, че влиза в рецесия. Строителството е отрасълът, който ангажира най-широк кръг други икономически отрасли. Да започнем от добивните – инертни  материали, желязо, цимент, дърводобив… Да  преминем през електротехника, химическа промишленост, дървообработване…, Да приключим при обзавеждането до мебелно производство, електроника, текстил, климатична техника и какво ли не?

Освен това строителството ангажира възможно най-широк спектър кадри по квалификация и по възможности – от  най-ниско квалифицирания общ работник до най-висококвалифицирани проектантски и технически кадри.

Нека погледнем какво е строителството за националната ни икономика.

Едва ли някои ще се наеме да пресметне колко работещи в България са ангажирани и си изкарват хляба в строителството

По статистика в строителния бранш са заети 8,5%. Аз обаче твърдя, че в момента със бума в строителството пряко или косвено са свързани не по-малко от една пета от заетите в България.

Твърдя също, че строителният продукт е с най-голям принос във външнотърговския баланс на България в последните 5-6 години. Никой не показа ясна статистика на притока на пари за покупка на недвижими имоти. Преди всичко ваканционни жилища и градски апартаменти.

Никой не обърна в реални пари презастрояването на нашето черноморско крайбрежие, планинските ни курорти и София.

Само в зоната Равда – Слънчев  бряг – Св. Влас по груби изчисления на построени не по-малко от 3 милиона кв. метра.

 Можете да изчислите при средна продажна цена между 700 и 1000 евро на квадратен метър за какви пари става дума?

Моите предположения са за над 3 милиарда евро. От тях повече от 70% са чуждестранни пари.

Не грях, престъпление на държавата е, че не регулира тези пари и не взе част от тях за изграждане на инфраструктура

В резултат на това група предприемачи, за чийто яхти, автомобили и лукс четем по жълтата преса, взеха лъвския пай, а сега ни чака голямото разочарование на хилядите дребни собственици – чужденци, от липсата на инфраструктура, от това че на картинката се вижда морето, а в действителност – близкия  отсрещен блок, от липсата на всякакво благоустройство, от липсата на уредени взаимоотношения в жилищната собственост и т.н., което ще го отнесе държавата България и всички ние. Защото доверие бързо се губи и много, много трудно се възвръща

Не трябва да си голям специалист по икономика и човешки ресурси, за да си дадеш сметка какво би се случило при една тежка криза в строителния отрасъл. А такава очевидно се задава.

Строителството ли е обаче грешникът на днешна България?

Най-видимият, най-създаващия, най-контролируемия, най-полезния за обществото отрасъл на икономиката откакто съществува човечеството.

По строителния продукт ние сега оценяваме, ценим и се възхищаваме на цивилизациите много векове преди нас. По качеството на строителния продукт се е оценявал, оценява се и сега стандарта на живот на хората по света.

Защо тогава е атаката срещу кокошката, която снася златни яйца? Защо мазохистично нападаме съзидателното в страната ни?

Може би защото отново някои от управляващите – сегашни, предишни, по-предишни – искат  да прехвърлят греховете си един на друг. Защото някой не иска да признае управленската си немощ, но сега иска да се окичи с лаври от победата над проблемите, които той сам е създал или е участвал в това създаване.

Припомням си как немски колеги гледаха неразбиращо, когато преди 12 години им обяснявахме раздела “незаконно строителство” в първите редакции на Закона за устройство на територията. И обясняваха, че такова словосъчетание “незаконно строителство” в немския език е абсолютна безмислица.

Много ясно според мен обаче трябва всички да осъзнаем колко рисковано е да нападаме строителите и строителството за ситуацията в държавата и в града ни и за неудачите на управлението. Нека си дадем сметка колко от нас се хранят от същото това строителство и да не режем с такова удоволствие клона, на който последните няколко години всички стоим.

И да посочим кои са истинските причини и истинските виновни

А те са лоши норми, липса на стратегическа визия, липса на цялостни устройствени планове, липса на воля за защита на обществения интерес, корупция, недостатъчен контрол и т.н. и т.н. Защото когато се борим с последствията, борбата е с предизвестен крах.

Нека се се борим с причините – само  това ще доведе до успех.

ПЕТЪР ДИКОВ: 8. Българското земеделие – срамът на политиците ни
Летен ретро маратон – 31.08.2008

ПЕТЪР ДИКОВ: 7*. За няколко мандата повече
Летен ретро маратон – 14.05.2009

ПЕТЪР ДИКОВ: 6. По-дълго за късата памет
Летен ретро маратон – 06.10.2009

ПЕТЪР ДИКОВ: 5. Администрацията – не стреляйте по пианиста, той толкова може…
Летен ретро маратон – 12.09.2008

ПЕТЪР ДИКОВ: 4. Равнис по Хърватска
Летен ретро маратон – 03.06.2009

ПЕТЪР ДИКОВ: 3. Закони за частна полза
Летен ретро маратон – 12.03.2011

ПЕТЪР ДИКОВ: 2. Протестът в квартал „Гевгелийски“ или как шестдесет години лъжи ни направиха перфектните егоисти
Летен ретро маратон – 07.04.2009

ПЕТЪР ДИКОВ: 1. Престъпление и наказание
Летен ретро маратон – 25.06.2009

 

 

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter