#ВсекиДневно с Ivan Delcheff
Петър Първи – полезникът
Първият пришелец, дошъл в дома на двадесети декември – Игнажден*, се нарича полезник


Иван Делчев

На двадесетия ден от декември през 7208 година от сътворението на света (1699) с указ 1736 на Петър Първи празнуването на Нова година се премества от 1 септември на 1 януари и с това се бележи началото на новия век.

А за това как Петър Първи въвежда в Русия летоброенето от Рождество Христово е разказано от Алексей Толстой:

И беше разпоредено с царски указ: По примера на всички християнски народи да се счита летоброенето не от сътворението на света, а от Рождество Христово и да се счита новата година от първи януари 1700 година. И в знак на това добро начинание и на новия столетен век да се украсят домовете с борови клони по образец. В палатите и казармите да се стреля с оръдия и пушки, да се пускат ракети и да се палят огньове в насмолени бъчви, пълни със слама.

Отдавна не бяха чували такъв камбанен звън в Москва. Патриархът Адриан, несмеейки да противоречи на царя, отпусна на клисарите хиляда рубли за биене на камбаните и петдесет бъчви пиво. Кръчмите бяха отворени денононощно. Царят с княза-папа, стария безпътник Никита Зотов и с всешутейшите архиепископи в архидяконски одежди с котешки опашки обикаляха знатните домове, налитаха като скакалци, пилееха пиене и храна, пикаеха под масите и ревяха духовни песни. Напиваха стопаните до изумление и обхождаха Москва по случай настъпването на столетния век.”

Петър Първи със семейството си, Григорий Мусикийски, емайлова миниатюра, 1717 г.

*Игнажден

Св. Игнатий Богоносец 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter