#ВсекиДневно с Ivan Delcheff
Питие фатално за баланса на световните сили
"Бостънското пиене на чай" се оказва с огромни последствия за световната история


Иван Делчев

На 16 декември 1773 г. в пристанището в Бостън е унищожен товар пресован британски чай, събитие, известно в историята като “Бостънското пиене на чай” и с огромни последствия за световната история. Изхвърлянето на чая в залива е резултат от съпротивата на  британските колонисти срещу закона за чая, приет от  британския парламент, според който закон британският чай е облаган с по-ниски такси.

Невероятно е, че такава незначителна по мащабите си търговия може да предизвика толкова дълбока реакция – действията  на протестиращите имат театрално-символичен характер. Те се преобличат в индиански ирокезки костюми и използват белоглавия орел като свой символ, наричат се “Синове на свободата” и се отъждествяват с Америка, независимо, че впоследствие наследниците им избиват именно тези символични племена на Америка, за да я завладеят окончателно.

Така възниква митологията, поставила началото на Американската революция, довела до създаването на Съединените Американски щати. Британският парламент отменя местното самоуправление в Масачузетс, протестът се разраства и жителите на първите тринадесет колонии свикват Първия континентален конгрес, а това води до успешната за тези щати междуконтинентална война.

Трудно е да се прецени дали, ако вместо предпочитанията си към чая колонистите са имали вкус към кафето, са щели да възникнат Съединените Американски щати, но при това събитие чаят се е оказал фатален за баланса на световните сили.

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter