#ВсекиДневно с Ivan Delcheff
Последният от библейските пророци
Йоан Предтеча разпознава Спасителя


Иван Делчев

Параклисът на Йоан Кръстител в Омейадската джамия в Дамаск

На 24 юни източното православие чества рождението на Йоан Предтеча и кръстител Господен, последният от библейските пророци. Роден шест месеца преди Христос, той пророкува идването на Месията, и когато Исус се явява на река Йордан, за да приеме от Йоан водното кръщение, Йоан разпознава в него Спасителя.-, и както е писано в Светото евангелие на Йоана, глава първа:

Оня, Който ме прати да кръщавам с вода, ми рече: над Когото видиш да слиза Духът и да остава върху Него, Този е, Който кръщава с Дух Светий. И аз видях и свидетелствувах, че Този е Син Божий.”

Докато Исус пребивава в пустинята, Йоан Кръстител е обезглавен по заповед на тетрарха на Галилея Ирод Антипа, когото Йоан се опитва да възпре от прелюбодеяние с Иродиада, жена на брата на Ирод.

В джамията на Омеядите в Дамаск се намира параклис на Йоан Кръстител, който в исляма е известен като пророк Яхия. През 2001 папа Йоан Павел II посещава джамията на Омейадите и така става първият глава на римокатолическата църква, прекрачил прага на джамия.

 

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter