#ВсекиДневно с Ivan Delcheff
Председателят на правителствената чилийска хунта* продължава да разделя нацията
Оценката за управлението на Аугусто Пиночет е изключително противоречива


Иван Делчев

На 25 ноември 1915 година в град Валпарайсо, Чили, е роден Аугусто Хосе Рамон Пиночет Угарте, председател на Правителствената чилийска хунта и президент на Чили до 1990 г. След падането му от власт той е главнокомандуващ чилийската армия още осем години.

Оценката за управлението на Пиночет е изключително противоречива. От една страна той организира кървава разправа с марксистите, управлявали страната след демократични избори с президент Салвадор Алиенде, свален с военен преврат и убит на 11 септември 1973 година. Пиночет заявява, че са му необходими двадесет години за извеждане на страната от икономическия колапс и за възстановяване на спокойствието.

Две неща се отказвам да обсъждам с нацията:” – казва  Пиночет –“католическите ценности и свещеното право на частната собственост.”

Режимът управлява с крайна жестокост, типична за латиноамериканските диктатури, извършват се убийства на чилийски емигранти зад граница, броят на репресираните е около 40 хиляди души, от които три хиляди са убити при население на страната към 1973 г. от около десет милиона души.

От друга страна Хунтата провежда радикална икономическа реформа, разработена от американски икономисти от Чикагската школа. Днешният резултат от тази реформа е една от най-стабилните пенсионни системи в света. Реформата включва: прекратяване на държавното финансиране на губещи предприятия, намаляване на държавните инвестиции за сметка на частните, глобален процес на приватизация, намаляване на обществените разходи. Ефектът от реформата се проявява след втората половина на 80-те години с въвеждане на разумен монетаризъм, в резултат на което инфлацията и безработицата падат до 9%, а икономическият растеж достига 8.5% годишен ръст.

Действията на Пиночет поставят под сериозно съмнение учението на марксизма за базата и надстройката – моделът  на военната хунта е точно обратен – тя  изгражда икономическа база с политически средства.

Пиночет умира на деветдесет и една годишна възраст като подследствен за похищения на хора, убийства, мъчения, търговия с наркотици и корупция. На погребението са му оказани само военни почести без да има държавен траур и държавно погребение, каквито се полагат на покойните чилийски президенти. Урната с праха му се съхранява от семейството му.

*Ху́нта в превод от испански означава „събрание, комитет“

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter