#ВсекиДневно с Ivan Delcheff
Призракът на комунизма и неговите “пагубни последствия”
Защо Георги Плеханов застава против Ленин и Октомврийската революция


Иван Делчев

Съвременниците Карл Маркс, Димитър Благоев и Георги Плеханов през 90-те години на 19 век

На 5 май 1818 г.  в семейството на Хершел Маркс, потомък на немски равини, и Хенриета Пресборк, потомка на холандски равини, е роден Карл Маркс. На 30 години заедно с Фридрих Енгелс той съставя “Манифест на комунистическата партия”. 34 години по-късно Маркс и Енгелс пишат предговор към руското издание на манифеста:

Комунистическият манифест имаше за задача да възвести предстоящата неизбежна гибел на съвременната буржоазна собственост. Но в Русия ние намираме, че по-голямата част от земята е в общинно владение на селяните. Пита се сега: може ли руската община, тази форма на първобитно колективно владение на земята, да премине направо в комунистическата форма на земевладение?”.

През 1883 г.  Димитър Благоев основава в Санкт-Петербург първата в Русия марксистка организация, наречена “Партия на руските социалдемократи”. Той се свързва с Георги Плеханов в Женева, основал също по това време марксистката организация “Освобождение на труда”. Плеханов застава против Ленин и Октомврийската революция, защото мисли, че властта, съсредоточена в една партия, ще има пагубни последствия.

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter