Фейсбук фейлетон
РОМЕО ПОПИЛИЕВ: Чичковите зеленотиквениковничета!
Следващата идея ще бъде да запушим вулкана Етна, който издишва – когато и както си иска – повече дим от всички италиански заводи


Ромео Попилиев

Чудни са делата Ти, Господи, но още по-чудно е желанието на човека да ги надмине!

Ето, сега е решил да извлича енергията само от водата, слънцето и вятъра. Интересно е това завръщане в пред-индустриалната, пред-въглищна епоха; във времето на вятърните мелници и водениците. Своеобразен донкихотизъм на ново равнище; ще рече, с по-високо вдигнато копие.

Нед Луд, а и романтиците се бореха с машините, футуристите ги възпяваха, Вапцаров също беше увлечен от въглищата, парата и дори самолетите. Сега искаме да премахнем цялата подземна енергия: въглища, петрол, газ, да оставим и мирния атом на мира, и да се установим като аборигени на плажа – само на въздух, слънце и вода. Следващата идея ще бъде да запушим вулкана Етна, който издишва – когато  и както си иска – повече  дим от всички италиански заводи. Ще проведем нова Гигантомахия, но вече за освобождаването на титаните от техния робски труд и от подземията, в които бяха хвърлени от тирана Зевс. Новите Дедал и Икар ще се справят със слънчевото греене – старият  Дедал е бил просто корумпиран архитект и инженер на служба при Минос.

Така мечтаят европейците, но китайци, индийци, американци, австралийци и руснаци все още нямат сериозно намерение да се отказват от въглищата. А напоследък разработват и хиперзвукови ракети със скорост между 7 и 10 МАХ, които изгарят от 7 до 10 пъти повече кислород в атмосферата, отколкото свръхзвуковите самолети. Танковете засега също не смятат да се движат с акумулатори. Откъде ли ни се чуди сега чичко Томас Малтус, оня с войните и епидемиите като начини за облекчаване на народонаселението, когото ту отхвърлят, ту отново връщат в дебатите… Какво ли си вика:

Чичковите зеленотиквениковничета! Толкова са мили, но животът е суров… Ами те не могат да контролират бюджетните си дефицити, които са си изцяло техни, а искат да обуздаят температурите, въглеродния двуокис и Ел Ниньо!

Прочетено във фейсбук профила Romeo Popiliev

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter