Срещу течението*
СВЕТЛА ГАНЕВА: Не желая и не приемам да „интерпретирате живота ми“
Смущаващо за мен е и, че всички аргументи в полза на „Жените наистина плачат“ бяха свързани със „свежата“ конюнктурност на темата , с пробивността на Мина Милева , Весела Казакова и Мария Бакалова


Светла Ганева

Бях в селекционната комисия за определяне на българския претендент за наградата “Оскар”. Нямам намерение да „слушам“ обиди и злостни нападки за дебата , който се проведе. Не мисля, че квалификациите, с които ме определят като член на комисията са по-демократични от определенията, които съм чувала за мен и семейството ми през годините. Не приемам обобщенията , че съм системна расистка, сексистка и „културна дениалистка“….

Земята не е плоска! Ваксинирана съм. Не съм била и не съм в заговор с никой

Простичко – професионално повече харесах филма «Страх» на Ивайло Христов от останалите 3 филма.

Уважавам възгледите на Весела Казакова и Мина Милева за живота. Уважавам и техния филм „Жените наистина плачат“. Когато човек е избрал пътя си и го следва , той буди само уважение. Подкрепям ги в борбата им за правата на жените, на различните.

Но Ние всички сме различни…

Аз съм различна ! Това е прелестта на живота. Пожелавам им успех с новите им проекти. Мен никога не ме е привличало шумното демостративно, декларативно кино – затова  толкова мразех конюнктурното соц.кино – и  избрах тихия „Страх“.

Филмът „Страх“ е художествен факт

Учудва ме реакцията на г-н Теодор Ушев, с когото седяхме на една маса , заедно, с останалите колеги и говорихме „смислено“ два часа. Никой не му попречи тогава, да предложи да анулираме гласуването . Можеше да напусне заседанието, можеше … Тонът беше спокоен . Никой не обиди колегите си , никой не се отнесе с пренебрежение към филмите. А имаше още два филма. „Засукан свят“ на Мариус Куркински и „Февруари“ на Камен Калев, също представен в Кан. Защо никой не ги споменава? И двата филма са с много достойнства.

Смущаващо за мен е и , че всички аргументи на колегите в полза на „Жените наистина плачат“ бяха свързани със „свежата“ конюнктурност на темата , с пробивността на Мина Милева , Весела Казакова и Мария Бакалова.

Знам , че тези неща са много важни , но все пак българското кино е и изкуство…

И още, нещото , което най-много ме е отблъсквало през дългите години в професията е деленето на млади и стари, на добрите и лошите от двете страни на барикадата. Звучи безпомощно … и е расизъм. Така че, просто си свърших работата. Не желая и не приемам да „интерпретирате живота ми“.

Бъдете здрави, момичета и момчета и по-полека.

Светла Ганева

Прочетено във фейсбук профила Svetla Ganeva

АНАЛИЗИ БГ е готов да публикува и гледните точки на другите участници в дискусиите

*Станислав Йежи Лец: Страшно е да плуваш срещу течението на нечиста река.

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter