О, минало незабравимо
Светла памет на човека, дръзнал да защити правото на хората да четат и пишат на своя роден език
Може да се гордеем, че България спаси делото на Кирил и Методий, приютявайки учениците им!


Даниела Горчева

На 14 февруари 869 г, едва на 42 годишна възраст умира Свети Кирил Философ.

Бях 14 – 15-годишна, когато прочетох неговата “Беседа против триезичниците”, тоест против консервативно мислещите по онова време учени, които твърдели, че имало само 3 свещени езика – еврейски, латински и гръцки.

14-годишно хлапе аз бях възхитена от логиката и смелостта на неговата мисъл, от кристално ясната му аргументация:

Бог не изпраща ли дъжд еднакво за всички ? Също тъй слънцето не свети ли на всички ? И не дишаме ли еднакво всички въздух? И как вие не се срамувате, като признавате само три езика и като повелявате, щото всички други народи и племена – да бъдат слепи и глухи ? Пояснете ми, бога за безсилен ли смятате, та той не може да даде (всичко това), или за завистлив, та не желае ?

И тогава, макар и на крехка възраст, разбрах, че не авторитетите са важни, а логиката, здравомислието, почтеността, добрата аргументация и безспорните факти.

За мен способността да водиш дискусия с логични аргументи като се позоваваш на безспорни факти, а не на издълбани в мозъците клишета на съмнителни “истини”, е качеството, което гарантира просперитета на човечеството.

Това е истинската красота, това е истинското могъщество, това е истинската наука, защото истината е красива и могъща като река. Колкото и да я затлачват с лъжи и фалшификации, тя ще се освободи, ще отприщи силата си и ще помете боклука на лъжите.

Светла памет на човека, дръзнал да защити правото на хората да четат и пишат на своя роден език. Може да се гордеем, че България спаси неговото дело и делото на брат му Методий, приютявайки учениците им!

Кирил е погребан с почести в римската църква Сан Клементе (на няколко минути от Колизеума) и когато през 1996 година я посетих, си казах, че възхитителното Дърво на живота, изографисано в църквата, в чието приземие е гробът на Кирил, е не само красиво и величествено, но и символично.

Защото какво друго ако не знанието, достъпът до знание е Дървото на живота?

И към вас, законоучителите, казва:

Горко вам, книжници и фарисеи, лицемери, дето затваряте царството небесно пред човеците: защото вие не влязвате, та не оставяте да влязат в него, които искат да влязат.” И пак: „Горко вам, законници, защото взехте ключа на познанието! Сами не влязохте и попречихте на тези, които искаха да влязат.

С тези думи и с още много други думи (Философът) ги посрами, остави ги и си замина.

Мозайката на Кирил е дело на големия български скулптор Любомир Далчев. Тя се намира в криптата на Сан Клементе, където са мощите на Свети Кирил.

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter