Свободата на словото с проблеми и в по-
демократични страни



Поглед.инфо

Ситуацията със свободата на словото в демократичните страни на Запада се е влошила, съобщава германският телевизионен канал ZDF на своята интернет-страница. За това свидетелства докладът на правозащитната организация „Репортери без граници“. В него пише, че в повече от 70 държави на журналистите им е станало по-трудно да изпълняват работата си.

Германският телевизионен канал ZDF на своята интернет-страница съобщава, че тази година докладът на организацията „Репортери без граници“ за състоянието на свободата на словото по света отрезвява. В демократичните страни на Запада за журналистите е станало по-трудно да изпълняват своята работа, при това по най-различни причини, пояснява авторът на статията.

Това се отнася и до европейските страни, в частност Малта, Чехия, Словакия и Сърбия. Малта, например, се е спуснала от 18-то до 65-то място. „Този, който полемизира против неудобните журналисти, участва в задушаването или необосновано подкопава доверието в медиите, осъзнато разрушава основите на демократическото общество“, съобщава представителят на „Репортери без граници“ Катя Глогер.

През първата година от президентството на Доналд Тръмп рейтингът на САЩ се е снизил с две позиции – до 45 място. Главата на Белия дом обвинява медиите в „лъжи“ и „предателство“. „Подобни думи навремето използва съветският диктатор Йосиф Сталин“, напомнят от правозащитната организация. Съгласно доклада, ситуацията със свободата на словото се е влошила в повече от 70 страни. Сирия при това остава най-опасната за журналистите държава. ZDF пояснява, че там представителите на тази професия биват убивани или отвличани за заложници. Подобни обстоятелства са се наложили в Йемен, където животът на репортерите се намира под постоянна заплаха.

В Китай процъфтяват цензурата и следенето, говори се в доклада. Хората там са арестувани за коментари в социалните мрежи и за съобщения в чата. Ситуацията в Турция също се изостря. Нито в една друга страна зад решетките не стои толкова голямо количество журналисти, колкото тук. Мнозина от тях са обвинени за участие в опита за преврат през 2016 г. или за съучастие на терористи.

Русия, както и по-рано, остава на 148-мо място, продължава ZDF. „Държавните медии постоянно разпространяват правителствена пропаганда, докато независимите редакции се притесняват и се изсушават финансово“, пише в доклада. При това чуждестранните издания и канали са заклеймявани като „агенти“. Повече от 40 журналисти и блогъри стоят в затвора, някои са на принудително психиатрично лечение, твърди правозащитната организация.

Впрочем в отчета се говори и за редица светли моменти, например в Гамбия. С края на диктатурата на Яя Джамме в страната започнаха да се появяват нови частни радиостанции. Междувременно властите възнамеряват да проведат реформи в сферата на медиите. Германия е успяла да подобри рейтинга си с една позиция. Сега тя е на 15-то място. Впрочем, и там не се е разминало без нападения, заплахи и опити за сплашване на служители в медиите. Най-ярко този проблем се проявява по време на юлските протести срещу срещата на високо равнище на Г20 в Хамбург.

На първо място в рейтинга стоят скандинавските държави: Норвегия на първо място, след нея Швеция и Холандия. Преди две години финландците заемаха първо място, а сега четвърто, заключва авторът в края на своя материал.

Превод: Поглед.инфо

Реплика на Analizi.bg: За жалост на моменти някои отоценките на „Репортери без граници“ приличат на клишета от годините на първата Студена война (ако сега е Втората!)

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter