#ВсекиДневно с Ivan Delcheff
Св. Св. Кирил и Методий – съпокровителите на Европа
Четири документа на Ватикана посочват значението на Светите братя Кирил и Методий за европейската цивилизация


Иван Делчев

Папа Адриан II посреща в Рим Св. Св. Кирил и Методий, фреска от 1080 г. в базиликата Сан Клементе, където е погребан Константин Кирил Философ

На 11 май честваме Светите равноапостоли Кирил и Методий. Техните мисии са значими за цяла Европа и това е отразено в четири документа на Ватикана.

Булата на папа Йоан VIII от 880 г. “Industriae tuae” (Вашето усърдие) одобрява използването на славянски език в литургията и определя Методий за архиепископ на Моравия.

Енцикликата на папа Лъв XIII от 1880 г. “Grande Munus” (Голямото задължение) възхвалява достойнствата на Св. Св. Кирил и Методий като апостоли на християнството в Източна Европа.

Апостолическото послание на папа Йоан Павел II от 1980 г. “Egregiae Virtutis” (За безпримерно достойнство) обявява Св. Св. Кирил и Методий за покровители на Европа. В традицията на Римокатолическата църква това са небесни покровители и застъпници пред Бога на цяла Европа.

Енцикликата на папа Йоан Павел II от 1985 г. “Slavorum Apostoli” (Славянските апостоли) отдава почит на делото на Св. Св. Кирил и Методий като духовен мост между културните и религиозни традиции на Източна и Западна Европа.

Св. Св. Кирил и Методий, Радзивиловска летопис, 13 век

РАДОЙ РАЛИН: Светийски протест

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter