Фейсбук фейлетон
СИЛВИЯ НЕДКОВА: А сега само плюят…
Малко спомени от дълбоката древност преди 40 години в училище:


Силвия Недкова

1. В началното училище ни правеха профилактика с кварцови лампи – събличаха ни по гащички, раздаваха ни едни очилца, за да не ни нарани кварцовата светлина очите, и ни печаха по половин час.
2. Между първи и трети клас ни раздаваха хапчета флуор по време на обяда. Е, ние, момичетата, не ги пиехме – събирахме ги за момчетата, които падаха героично на бойното поле, когато си играехме на Априлско въстание. Самоотвержено ги лекувахме с хапчетата, някои от най-убитите взимаха по десетина.
3. В училище идваше зъболекар, който ни правеше профилактични прегледи. Сигурно оттогава сме чипирани, защото ни бъркаха в устите без да присъстват загрижени майки наоколо.
4. Проверяваха ни за въшки. Учителите и медицинската сестра. Колко дебели глави са опипали, при това без ръкавици, нямаше такива глезотии тогава.
5. Всяка сутрин на входа имаше физзарядка. Махахме ръце и крака, строени в редици, а учителите махаха с нас, защото дисциплината беше за всички. Влизахме си така потни и заредени със спортен плам в час.
6. В малко по-големи години имахме военно обучение. Няма човек, роден през 60-те, който да не е сглобявал Калашник и да не е стрелял на училищно стрелбище, заобиколен от съученици.
А сега само плюят…

Прочетено във фейсбук профила Силвия Недкова

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter