#Герои на политическата класа
Слави Трифонов и неговата амбулантна реалполитика*
Yavor Siderov: Да, често международните дела се решават чрез безцеремонна реалполитика, но дори тогава важните играчи търсят някакво нормативно оправдание за делата си


Явор Сидеров

Слави Трифонов предложил сделка: “пускаме” РСМ в ЕС – като  че ли няма цял процес по приемането, а то е еднократен акт на благоволение от една страна-членка – срещу  което САЩ ни “махат” визите и влизаме в Шенген незабавно.

Идеята му е проблематична по няколко причини

Формално погледнато, САЩ не са страна по каквито и да е преговори между ЕС и кандидат-членки. Подобна сделка би изглеждала много особено. Да, много страни членуват едновременно в ЕС и НАТО, но има важни изключения. САЩ са такова изключение въпреки силата си.

Влизането в Шенген е въпрос на покриване на критерии, не на сделка, включваща съвсем друг процес – този  по приемането на нова страна-членка. Ние отдавна покриваме тези критерии и членството в Шенген ни се полага по право, няма защо да търгуваме каквото и да било срещу него.

Не на последно място, ако значението на РСМ за България е толкова голямо, колкото казват привържениците на твърдата линия спрямо Скопие, падането на визите за САЩ и влизането в зоната на свободно движение на ЕС достатъчно висока цена ли са за отказа ни от досегашната позиция?

Като имаме предвид, че МВнР е в ръцете на ИТН, тези въпроси придобиват особено голяма значимост. Да, често международните дела се решават чрез безцеремонна реалполитика, но дори тогава важните играчи търсят някакво нормативно оправдание за делата си.

Невъзпитаният карикатурист Чавдар Николов остава верен на себе си, въпреки смяната на политическата гарнитура

 

*Прочетено във фейсбук профила Yavor Siderov , заглавието е на АНАЛИЗИ БГ

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter