Новина с апостроф
След протеста в Раковски кметът обяви три неучебни дни
Сякаш българските католици от град Раковски се държат като богомили


Кин Стоянов

Ваканция от три дни в Раковски бе обявена след протестите на родители срещу тестването на учениците от началния курс на обучение, съобщи БНР Радио Пловдив:

След среща между с началника на Регионалното управление на образованието Антоанета Кръстанова, директорът на Основно училище “Христо Ботев” и родители, кметът на общината Павел Гуджеров заяви, че е издал заповед, с която обявява за неучебни дните 8, 9 и 10 ноември…

Цялата новина

От целия репортаж става ясно, че родителите на учениците от Раковски не искат на децата им да „им бъркат, където и да било“, макар че никой не се е засилил да бърка никъде. От друга страна родителите отхвърлят и алтернативата на обучението онлайн. Няма демокрация, няма право на избор:

Учениците в училище без тестове!

При което кметът на град Раковски Павел Гуджеров обявява неучебни дни…

Така и вълкът на отричането сит, и  жертвеното агне на плахите противоепидемични мерки – засега цяло.

В град Раковски живее най-голямата католическа общност у нас. При своето посещение в България през 2019 година Папа Франциск даде първо причастие на 242 деца в Раковски.

Може би един път в живота ти се случва папата да ти дойде на крака и да имаме ние късмета нашите деца да присъстват на литургията, той да им даде първото причастие, сподели тогава пред БНТ развълнувана майка от Раковски.

Целият репортаж по БНТ

Е, след като папата вече им е дошъл на крака, родителите в Раковски изглежда се взимат за по-важни от другите български родители. Сякаш Светият отец ги е освободил от задълженията им към обществото и държавата с индулгенция. И родителите от Раковски не се съобразяват, че в Република България, според конституцията:

Чл. 53.

(1) Всеки има право на образование.

(2) Училищното обучение до 16-годишна възраст е задължително.

Е днес, при това със заповед на кмета, родители от българския град Раковски лишиха от правото на образование собствените си деца, за да не

им бъркат, където и да било

…въпреки, че никой не е заплашвал никъде да бърка – учениците от 1 до 4 клас трябваше с декларираното съгласие на родителите си да бъдат тествани като плюят в изработените за целта индивидуални контейнери.

Родителите от Раковски забравиха думите на Исус:

Отдавайте Кесаревото на Кесаря и Божието – на Бог.

Родителите от Раковски vs. папа Франциск

Неведнъж папа Франциск е подчертавал и повтарял, че здравето е право на всеки и, че трябва да се защитава за всички. В специално видео послание папата апелира  към съвестта на всеки един, като изрази надеждата за отговорно отношение, за да се справим заедно с пандемията.

Цялото обръщение

Сега остава да се запитаме – защо българските католици от град Раковски се държат като богомили. И трябва да потърсим отговора в един текст на големия български историк Петър Мутафчиев:

 Петър Мутафчиев „Поп Богомил и Свети Иван Рилски Духът на отрицанието в нашата история

 

 

 

 

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter