#ВсекиДневно с Ivan Delcheff
Справедливост и политика
За разлика от Адолф Айхман осъден за престъпления срещу човечността и срещу еврейския народ, Ханс Глобке – юристът, дал правна обосновка на Нюрнбергските закони против евреите – минава метъра като началник на секретариата на федералния канцлер Конрад Аденауер


Иван Делчев

Да живее Германия! Да живее Аржентина! Да живее Австрия! С тези страни е свързан целият ми живот и няма да ги забравя. Бях длъжен да изпълнявам правилата на войната и служих на своето знаме. Аз съм готов.”

Това са последните думи на Адолф Айхман пред израелския съд, който го осъжда на смърт на 15 декември 1961 г. Айхман е признат за виновен за престъпления срещу човечността и срещу еврейския народ. Той организира депортацията на милиони евреи в лагери за унищожение, изпълнявайки “окончателното решение на еврейския въпрос”. След войната Айхман успява да се укрие в Аржентина, откъдето е отвлечен от оперативна група на израелското разузнаване и отведен в Израел през 1960 година. Две години по-рано Централното разузнавателно управление на Съединените щати получава информация от германската Федерална разузнавателна служба за мястото, където се укрива Айхман, както и че той се представя с името Рикардо Клемент. Тази информация е укрита поради опасението, че Айхман може да предостави данни за нацисткото минало на Ханс Глобке, началник на секретариата на федералния канцлер Конрад Аденауер.

Ханс Глобке, 2 март 1963 г.

Ханс Глобке е юристът, дал правна обосновка на Нюрнбергските закони против евреите. Негово е предложението евреите да носят отличителни знаци. По време на процеса срещу Айхман германското правителство планира да подкупи израелски съдия, за да не се допусне обнародване на имена на висши служители от администрацията на Аденауер, свързани с нацистките престъпления против евреите.

Адолф Айхман на процеса в Израел, 5 април 1961 г.

През нощта на 31 май 1962 г. Айхман е обесен, тялото му е изгорено, а прахът му е изхвърлен над Средиземно море извън териториалните води на Израел.

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter