Срещата на Преспанското езеро е провокация към българската история!


Македония-Гърция

Северна Македония

Искат да вкарат Македония в НАТО с моркова на Европейския съюз, но политиците приемат желаното за действително

Интервю на Красина Кръстева с акад. Георги Марков

– Приключи ли спорът за името на Бившата югославска република Македония, акад. Марков?

– За разлика от политиците, аз не съм оптимист. Те бързат. Външната министърка Захариева дори определи дата, когато Северна Македония трябва да е в НАТО. Целият въпрос е Македония да бъде вкарана в НАТО с моркова на Европейския съюз. Ние трябва да подкрепяме Република Македония, но не и за сметка на нашата история. Защото самото място, където онзи ден се подписа договора Македония – Гърция е една провокация спрямо българската история.

– С подписите си Заев и Ципрас изгониха ли България от историята на тази част на света и Балканите?

– Срещата бе на брега на Преспанското езиро, където е остров Св. Ахил с гроба на цар Самуил. Гърците постигнаха своето за наша сметка! В титова Югославия, когато Югославия беше в добри отношения с Гърция и в не толкова добри с България, от Белград не позволяваха на скопските историци да стигат до Александър Велики, а само до цар Самуил. След 90-а година те се втурнаха в антична Македония. Но сега гърците минаха в контранастъпление и ги върнаха в положението до 1991 г. – ако имате някаква история, то вижте там от цар Самуил към Братя Миладинови! Това е за сметка на българската история. Политиците натискат историците, вменяват им някаква политическа коректност, това е новата цензура.

Ние не можем да си позволим да си загърбим миналото и да гледаме само в бъдещето, както ни призовават. В светлото сияйно бъдеще на НАТО и Европейския съюз. А какво ще правим с нашата история?

– Който няма минало, какво бъдеще би могъл да има? Идентичността не почива на бъдещето, а на миналото.

– Да, но господата от Брюксел ни казват – вие на Балканите само се биете.

Ние трябва да кажем така на Скопие – имате история, но след Втората световна война. Бащата на македонската нация е маршал Тито. Той я създаде по модел на Коминтерна. Това е една политическа нация. Докато крал Александър им внушаваше, че са сърби и имаше свирепа съпротива от ВМРО, Тито хвана много по-коварна линия. Каза – вие не сте сърби, но не сте и българи, вие сте македонци. Те хванаха македонизма като щит. След 91-ва година продължиха да развиват това македонско национално самосъзнание на антибългарска почва. Не си въобразявайте, че в Скопие има промяна!

– Гърците не искаха от Скопие да им „крадат“ Александър Македонски и античната история, те датираха Македония на цар Самуил. Преди една година ние не постигнахме ли да се датира Македония от 1944 г.?

– Това че Зоран Заев положи цветя на паметника на Цар Самуил заедно с Бойко Борисов нищо не означава. Това е само един жест. Те искат да преодолеят съпротивата на Гърция за НАТО и ЕС.

– Договорът, който Заев и Ципрас подписаха, води ли до признаване на македонски език и македонска нация, нещо, с което ние не можем да се съгласим?

– Да, води! Нещо повече, води и до териториални претенции, защото какво означава Северна Македония?! Че Пиринска Македония е Североизточна Македония според Букурещкия договор от 1913 г., когато Македония е разпокъсана на Пиринска, Вардарска и Беломорска или Егейска. Утре като влязат в Европейския съюз нали ще поставят въпроса за някакви малцинствени права, нали ще изпратят еврокомисари и ние като по времето на Сталин и на Коминтерна ще си пренаписваме историята!

– Да кажем, че утре Македония е член на ЕС като Гърция и България. И тя има договор с Гърция, в който се признава македонска нация и език и договор с България, където това не се признава. Кой ще трябва да си синхронизира законодателството – ние, гърците, македонците?

– Единият договор противоречи на другия! Българските политици са еднодневки, те не мислят в перспектива. Повтарят грешките на Георги Димитров и на Коминтерна, които Тодор Живков на Мартенския пленум през 1963 г. донякъде успя да поправи. Ние не можем да отстъпваме историята си, за да гледаме напред в бъдещето. Няма как да разделим Братя Миладинови. Тезата трябва да е такава – да, имате право на самоопределение, но това, че днес вие се определяте като македонци, не означава, че вашите баби и дядовци не са били българи. Не им ровете в гробовете! Но политиците не мислят. Като я видя тази г-жа Захариева, настръхвам! Тя изобщо не е в час! Направи една комисия, но историците в нея до един са минали през външно министерство. Те са историци – дипломати.

– Тази комисия, която трябваше да изчиства спорните моменти в учебниците по история, събирала ли се е?

– Нямам представа. Колегите се държат потайно, мен ме имат за краен националист. Аз съм историк, не съм политик. Ако стана един от тях, ще бъда зависим.

– Как си обяснявате факта, че миналата година бяхме против име на Македония, съдържащо географски понятия. Вариантът Северна Македония се обсъждаше и тогава. А сега сме “за”. Какво се промени?

– Българската външна политика страда от устойчив сателитен синдром, винаги съм го твърдял. Тя винаги е залагала само на една велика сила и винаги е губила от това. Имаше една могъща Русия – „кат Русия няма втора, тъй могъща на света!“ Изчезна тази могъща Русия през 1917 г.! Имаше един могъщ и непобедим Съветски съюз. Той се разпадна. Имаше кайзеров райх, който щеше да управлява Европа. Той изчезна през 1918 г. Имаше хилядагодишен райх на фюрера, който изчезна само за 12 години! И ние губим война след война. Трябва да се поучим.

Сега има един Чичо Сам! Европа вече не иска да марширува, тя не може да се брани сама, тя е зависима от Съединените щати!

– След като Заев и Ципрас положиха подписите си, Могерини каза – „Това е страхотен ден за Еврропа, за Балканите и Европейския съюз!“ Договорите на Македония с България и с Гърция спомагат ли за това конфронтацията на Балканите да изчезне?

– Не, не, не. Политиците имат една слабост – много лесно обявяват нещо за историческо. И срещата на Тръмп с Ким била историческа! Нищо няма да излезе от нея. Едно време имаше исторически речи и исторически конгреси. Вчерашният договор – и той бил исторически. На Балканите си има противоречия, които не могат да изчезнат с един подпис на Преспанското езеро. Знаете ли какви исторически вражди има между тези шест държави, които Бойко Борисов напъва да приема в Европейския съюз! Имам колеги там, те на една маса не искат да седнат на научна конференция, толкова се ненавиждат. Политиците взимат желаното за действително. Самото обществено мнение е разделено – и в Скопие, и в Атина.

– Противоречията между балканските държави са османско наследство – наследени са от вековното османско владичество. А не стана ясно какво е становището на Турция по договора Гърция – Македония.

– Турция няма интерес от сближение на страните от Западните Балкани с ЕС. Единствената столица, която Ердоган посети, за да държи предизборна реч (след като не му позволиха в Австрия), беше Сараево. Турция има и политически, и икономически интереси в тези страни. Военната академия в Цариград е пълна с албански офицери, които се обучават там.

Противоречията в Западните Балкани няма как да изчезнат. Сърбите скоро няма да влязат в ЕС заради Косово. Съединените щати създадоха Косово. Те се сърдят на Путин заради Крим, но те създадоха Косово. В Косово има паметник на Бил Клинтън! Приживе, като на другаря Сталин.

– Държави, които имат толкова противоречия помежду си, няма ли да ерозират НАТО отвътре като станат членове на алианса? Те няма ли да донесат в него своите противоречия? Ние като държава членка, не сме ли заинтересувани в организацията, в която сме, да няма конфликти? Защо тогава членството на страните от Западните Балкани в НАТО да е в наш интерес?

– Не е в наш интерес. Гърция и Турция са в НАТО от 1952 г. По време на Карибската криза те бяха пред война. Тогава Съединените щати заявиха, че чл. 5 на НАТО важи само за външна заплаха. При евентуална война между Турция и Гърция НАТО няма да се намеси.

Така че – да, ще се засилят противоречията в НАТО и в Европейския съюз.

Ето – за Охридската архиепископия. Аз също искам да им подадем ръка, но те пращат покана за честване на 1000-годишнина от Македонската охридска архиепископия! Моля!? Тя е българска! Василий II Българоубиец е издал съответния документ. Как може да отидат нашите митрополити!

Те продължават – цар Самуил бил македонец! Затова не участвам в разни проекти понеже познавам историците. Преди три години имаше една среща в Скопие, казвам – я да видим кой участва. Начело – Блаже Ристовски, академикът, който е заклет титовист и антибългарин. А правителството вика – давайте да се помиряваме, стига сте ровили. Тъжно е, че политиците не четат историята, те си въобразяват, че историята започва с тях и ще свърши с тях. Това няма как да стане!

Източник: Епицентър
Бележка: На илюстрацията е географската област Македония

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter