Въпрос към медиите
СТОИЛ СТОИЛОВ: Нали затова сте там – да научим истината?
Ако не я разберете, значи не сте воѝни на истината, а слуги на пропагандата


Стоил Стоилов

От няколко дни ме гложди един въпрос. За медиите. Знам, че имат много работа на терен в Украйна, но мисля, че някой все пак можеше да свърши и още малко работа.

Помните ли максимата, че във войната първата жертва е истината? Тези думи се приписват на древногръцкия драматург Есхил. предполагам после са ги повтаряли хиляди.

Та и сега.

Ще ви посоча два факта от войната в Украйна с противоположните интерпетации. Аз нямам мнение.

Факт първи. Остров Змеинний

Украинската гледна точка:

13 граничари героично го отбраняват, казват на руснаците “пошли нахуй” и загиват. Посмъртно са наградени. Има видео по темата.

Руската гледна точка:

Не са 13, а 88. И не са се били, а са се предали. Ето ги. Даваме им суха храна и вода, качваме ги в няколко бели автобуса и след известни юридически формалности ще ги пуснем да си ходят по къщите. Има видео по темата и лица, снимани в близък план.

Факт втори. Ракета удари многоетажен жилищен блок

Украинската гледна точка:

Руснаците стрелят по жилищни сгради. Може да не е нарочно, но е факт. Попадението е от “Калибър” или “Искандер”. Има видео.

Руската гледна точка:

Попадението в жилищната сграда, е от зенитна ракета от комплекса “Бук”, която е изстреляна от украинската страна, срещу руски самолет. Бялата следа е доказателство за това. Ако беше “Калибър” или “Искандер”, блокът щеше да е разрушен напълно. Има видео.

Сега. Знам, че много хора имат много лесен и бърз отговор на всички въпроси. Има БНТ, БТВ, BBC, СNN и много други. Гледам ги вече няколко дни и се питам:

При  толкова много медии на терен, няма ли един журналист да отиде при руснаците/украинците и да пита:

Така и така, видях вашите кадри за живите/убитите граничари от острова, може ли да ги видя и да разговарям с тях?

Адреси, ако са пуснати, среща в ареста, ако са арестувани, среща с роднините, ако са убити? Не ви ли е интересна каква е истината? Ако са убити е много лошо. Ако са живи не е никак лошо… даже е много хубаво…

И за ракетата… Медиите са пълни с генерали, стратези, тактици, ракетчици.

Ама никой не ги пита за ракетата:

Вярно ли “Калибър” и “Искандер” могат да гътнат блока? Вярно ли е, че това е “Бук”? Има ли парчета от ракетата, къде са, може ли да ги видим и да ги снимаме, имат ли маркировка, какво пише на нея, какво показва химическият анализ от мястото на взрива? Може все пак да е “Калибър” или “Искандер” или някаква друга… каква?

Не ви ли е интересно, уважаеми журналисти?

Аз, разбира се, знам, че има много важни неща. Има неща, които стоят много добре на екран. Има деца, раздели на семейства, раждания в бункери, бежанци. В една война всичко е важно.

Но нали затова сте там – да научим истината, да разберем кой какви ги върши, за да знаем до кого да застанем и накъде да насочим оръжията си. Трудно ли е да се разбере истината за горните два факта? Сигурно. Но ако не я разберете, значи не сте воѝни на истината, а слуги на пропагандата. На чия пропаганда е без значение.

Прочетено във фейсбук профила Stoil Stoilov

 

 

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter