Стратегията е по-силна от емоцията:
мечи пазар
или пазарна корекция?



Пламен Бандилов

 

Павел Бандилов

Скорошните спадове на щатския пазар притесниха инвеститорите и извадиха наяве отдавна заспали страхове. След 10-годишен ръст на индексите в САЩ, сякаш някои от нас забравиха че освен бичи, има и мечи пазар. Това ме накара да се замисля над въпроса, че доста от новопоявилите се инвеститори не са виждали друга пазарна ситуация освен възходящата. Ако за период от десет години можем да използваме израза „новопоявили“.

В интерес на истината, ако обърнем внимание на причините за спадовете в последния месец ще видим, че пазарните участници са изключително изобретателни в откриването им. Когато низходящата посока стартира, опасенията им бяха породени от покачващата се доходност на американските ДЦК в следствие на политиката на Фед. В последната седмица вниманието им беше насочено към случващото се в Италия и убийството на дисидента Кашоги. Моя прочит на ситуацията е малко по-различен.  Според мен, причините за инвеститорското безпокойство нямат значение. Дори и бюджета в Италия да е балансиран, доходността по ДЦК ниска, а Саудитска Арабия да признае престъплението и да не ограничи търговията с петрол, надали пазарите биха растели със силата, на която бяхме свидетели досега. Считам, че най-вероятно те ще нарастват, докато сигналите от икономиката не намекват за предстояща скорошна рецесия, но ще го правят със доста по-слаб импулс, в среда на висока волатилност и риск.

Павел Бандилов

S&P [1] направи рекорд през 20 септември, като оттогава е спаднал с 9,4%. Ако се опрем на техническия анализ, то картината изглежда доста по-меча. Индекса премина под 200 дневната си МА, като над 37% от компаниите в индекса са направили същото.

Фундаменталния анализ рисува доста по-оптимистична картина. Очакванията на анализаторите за печалбата на фирмите, който са част от S&P нараства за 2018, 2019 и 2020година. Те очакват тя да нарасне тази година с 22,6%, 10,3% през следващата и 9,5% през по-следващата до 193 долара на акция.

Не трябва да забравяме, че инвеститорите купуват в някаква степен на базата на информация и препоръка, която същите тези анализатори продават. В сряда P/E спадна до 15,2 на индекса. Страховете на търгуващите са ясни. Те се притесняват, че Фeд [2] ще увеличи лихвите с темпо, което може да предизвика рецесия през 2019 г.  Притесненията им са насочени към печалбите на компаниите, които могат да бъдат намалени в следствие на ръста на суровините породен от търговската война, и такъв при цената на труда в следствие на ниската безработица и високото търсене на работна ръка. И не на последно място те са притеснени от ситуацията в Италия, банковия сектор в Европа и случващото се в развиващите се икономики.

Разбира се, че тези страхове са основателни и резултатите на капиталовите пазари в последния месец са видими. Нека обърнем внимание как тази спад се отрази на различните сектори:

Utilities (4.4%), Consumer Staples (-0.5), Real Estate (-4.0), Communication Services (-7.0), Health Care (-7.3), S&P 500 (-9.4), Tech (-10.4), Energy (-11.1), Consumer Discretionary (-11.9), Financials (-12.7), Industrials (-12.9), and Materials (-17.1).

Това, което прави впечатление, че очевидно инвеститорите са намерили убежище в сектора на комуналните услуги и потребителските стоки. Съдейки по спада на доходността на ДЦК  и ръста при цената на златото, те очевидно също са привлекли вниманието на пазарните участници.

Но не могат да го правят вечно, ако се доверим на прогнозите за техните печалби през следващите години. А за тази те са следните:

Energy (87.6%), Industrials (27.9), Financials (27.1), Communication Services (19.8), S&P 500 (19.5), Consumer Discretionary (16.7), Technology (13.8), Health Care (12.9), Materials (12.4), Real Estate (9.4), Consumer Staples (4.6), and Utilities (-4.5).

Очакванията за 2019 г.:

Energy (30.3%), Industrials (11.6), Consumer Discretionary (11.3), Communication Services (11.0), Financials (9.6), Technology (8.2), Health Care (8.2), Materials (6.4), Real Estate (6.1), Consumer Staples (5.9), and Utilities (5.5).

Това, което демонстрират прогнозите на анализаторите за представяне на различните сектори рисува картина, при която избора на сегашните секторни убежища, няма да донесе успех при една средносрочна стратегия.

В следствия на всичко това което пиша, сякаш картината стана още по-сложна. От една страна знаем, че сме в 10-годишен бичи пазар и той е към своя край. Също така очакваме през 2020 г., в глобален план да стартира нетно изтегляне на ликвидност съгласно плановете на централните банки и то в условията на увеличен световен дълг с 50% до 182 трл. щатски долара. Очакванията са мечия цикъл да настъпи преди този период. Сегашната оценка на ситуацията на американската икономика изглежда доста по-оптимистична. След постигнатия ръст на БВП от 4,3% през изминалото тримесечие, безработица на ниво от 3,8% и увеличаващите се печалби и приходи на компанията, кое предизвика страха на инвеститорите?

Въпрос за 1 млн. долара, който освен че струва толкова много, поражда още повече въпроси.

Дали обръщането на тренда ще се случи в условията на вече установена рецесия или преди това? Ако е преди, за какъв период от време говорим?

Възможно ли е един едва ли не безпрецедентен ръст като този, който наблюдаваме през последните 10 години на пазарите и високите ценови нива на активите, да предизвика корекция повече от 20%, което определено според правилата досега няма как да наречем корекция, а старт на мечи пазар? Основателно ли е допускането, че след наливането на такава ликвидност, която доведе до безпрецедентен ръст на активите, да видим и корекция отвъд границата на 20% на индексите?!

Може ли това да стане в период на добро представяне на икономиката?

И може би най-важния въпрос:

Струва ли се инвеститорите да поемат риск в края на очаквания цикъл?

Едва ли има човек, който да знае отговорите, пък дори и той да е Уорън Бъфет.

Моето мнение, че наблюдавахме последната възможност за влизане на пазара, която да ни даде възможност да натрупаме и евентуално да приберем печалби може би по-някое време през 2019 г. При всички случай трябва да започнем да кроим дефанзивна стратегия за търговия, в която да диверсифицираме своите активи, да инвестираме периодично за една добра средна цена и да се ориентираме към компании, които считаме че не само ще се представят добре в близките години, но ще бъдат и основни играчи в следващото десетилетие.

Не трябва да забравяме и най-важното. Не трябва да се борим с Пазара, а да се адаптираме спрямо него. Той ще съществува винаги, докато ние можем да бъдем изхвърлени за секунди от него. Постоянство в търпението ни, а не в упоритостта ни в позициите, които вече сме инвестирали пари, време и нерви. Стратегията винаги побеждава емоцията. Ако не сме разбрали тези уроци, то по-добре да започнем да търкаме картончета.

Речник за неинвеститори:
[1] S&P: Standard & Poor’s 500 е вторият най-използван индекс за оценка на състоянието на фондовия пазар в САЩ след Dow Jones. За първи път е публикуван през 1957 г.
[2] Фeд: Федералният резерв (на английски: Federal Reserve System, Federal Reserve; неформално Fed, на български: Фед) е централната банкова система на САЩ, основната институция, която определя паричната политика на Съединените американски щати.
[3] P/E: Най-общо казано съотношението Цена/Печалба (P/E) показва каква цена са готови да платят инвеститорите за 1 US $. печалба на акция

Източник: http://borsite.net/strategy-against-emotions/

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter