#ВсекиДневно с Ivan Delcheff
Херман Гьоринг – въздушният ас, имперският горски и колекционер на крадени художествени ценности
Ръката, която подписа унищожението на двадесет милиона евреи на територията на Третия райх


Иван Делчев

Снимка: Херман Гьоринг в плен, 9 май 1945 г.

На 12 януари 1893 г. е роден Херман Гьоринг, син на високопоставен немски чиновник, приятел на Ото фон Бисмарк. По време на Първата световна война като пилот изтребител сваля двадесет и два бомбардировача и става командир на елитната част “Рихтхофен”.

След войната той става привърженик на Адолф Хитлер, издига се бързо в партийната йерархия и впоследствие е определен от Фюрера като негов заместник. Още през 1934 г. Гьоринг е определен за имперски горски на Германия и за висш пълномощник по охрана на природата, с което той отговаря до края на нацисткия режим за горските и ловните стопанства на Третия райх.

На 30 юли 1941 г. Гьоринг подписва документ, представен му от Хайдрих, за окончателното решение на еврейския въпрос, с който документ е решено унищожението на двадесет милиона евреи на територията на Третия райх.

Като главнокомандващ военновъздушните сили на Райха Гьоринг създава немската авиация, която е толкова успешна в техническо отношение, че след разгрома на Райха победителите използват постиженията ѝ в продължение на десетилетия по време  на Студената война.

Независимо, че към края на кариерата си Гьоринг е свален от всички постове и е лишен от всички звания поради интригите на Мартин Борман, той е осъден на смърт на Нюрнбергския процес, но успява да се самоубие с цианкалий два часа преди да бъде изпълнена смъртната му присъда.

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter