Местни избори 2019
ЦОНЬО БОТЕВ: Много тарикати се кандидатират за кметове на кметство, за да си имат безплатен офис…
Целта е да се оправдаят средствата


Инж. Цоньо Ботев

Наближават местните избори и пак ни “нападнаха” с тъпи предложения за промяна на Изборния кодекс. Да се избират кметове в населени места със 150-250 жители! Какъв е смисълът? Да се разкрият едни добре платени работни места? Защото друг ефект няма. Ама хората били искали. И ако имат кмет с какво ще се подобри животът им? Ще има един гръмоотвод, на който да се оплакват?

Какви правомощия ще има този кмет? С какво ще запълва работното си време? Каква е разликата между кмет и кметски наместник? Отговори няма или има някакви съчинени, но общо взето безсмислени обяснения.
Ако трябва да се правят някакви промени в това отношение, нека да се промени схващането за “кметство”. А кметството да може да включва няколко населени места. И тогава да се запише, че кмет се избира за кметства с не по-малко от 500 жители.

Ако се приеме такъв подход, няколко съседни населени места (села), могат да създадат с местен референдум кметство и да си изберат кмет. Тогава този кмет ще има достатъчно ангажименти, а всяко от населените места ще си има кмет. Такова решение ще бъде по-добро не само за жителите, но и за самата община.

Пиша това, защото съм правил одит на цяла малка селска община. Когато стана дума какви административни услуги са извършили за една година, се оказа, че основно това е издаване на смъртни актове. Общината има главен архитект, който получава заплата, а за цяла година е издал едно разрешение за строеж. Няма раждания, няма граждански бракове, няма нищо! Но има общинска администрация. И кмет!

Така е в някои български общини, а можете да си представите какво е в кметството. Затова много тарикати се кандидатират за кметове на кметство, за да си имат безплатен офис, безплатно осветление и отопление и да се занимават със “собствения си бизнес”, който няма нищо общо с кметуването.

Източник: Фейсбук

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter