Четат ли китайците в Twitter?
Как Доналд Тръмп открадна думите на един български премиер „За Бога, братя, не купувайте!“*


Юрий Борисов

Тръмп увеличи митата върху китайски внос за 200 млрд. долара от 10% на 25%. В същото време предупреди, че може да наложи допълнителни налози, които да покрият цялото количество китайски стоки, внасяни в САЩ. После съвсем ясно каза в Twitter на китайците: „Китай не трябва да отвръща – така ще стане по-лошо“.

Китайците обаче или не четат Twitter, или са безотговорни, или са безумно смели и в отговор заявиха, че ще наложат от 1 юни мита върху вноса на американски стоки за 60 млрд. долара. Така те въпреки ясното предупреждение, ескалираха допълнително напрежението със САЩ, както пишат нашите медии.

Тръмп веднага като истински държавник намери решение – той посъветва американците да не купуват от обложените китайски стоки.

Китайците са много нахални и с това изненадаха Тръмп. Той в събота беше предположил, че Пекин няма да отвръща на удара и ще чака 2020 г. с надеждата, че демократите ще спечелят президентските избори, при което те, китайците, ще продължат да вредят на американската икономика. “Единственият проблем е, че те знаят, че ще спечеля”, пише Тръмп в Twitter. После ги предупреди, че по неговия втори мандат ще стане още по-лошо.

Направо не ми се мисли какво ги очаква китайците. Ако са разумни хора те просто трябва да си стоят кротко, докато САЩ им набива икономически шамари, защото ако не си стоят кротко, освен шамари, може да има и ритници. Не знам как съветът ми да стигне до тях – на посланика ли писмо да пиша, друго ли да правя, не знам.

Източник: Фейсбук, заглавието е на Анализи

*На 1 февруари 1991 г., след решението на кабинета да се освободят цените у нас, като се въведе шокова терапия, министър – председателят Димитър Попов се обръща към сънародниците си с думите: „За Бога, братя, не купувайте!“

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter