Пораснаше пилци, навирише…*
Ще ореже ли Манолова и заплатата на президента?
Желю Желев беше единственият български политик, който реално намали заплатата си


Кин Стоянов

Президентът Желю Желев даряваше една трета от заплатата си на Фондация “Сирак” през цялото време докато беше държавен глава. На снимката Желю Желев и Адам Михник при представянато на българското издание на книгата на Михник “Коленичи се само пред Бога”.

Истеричният популизъм на Мая Манолова в пленарната зала в петък стигна дотам, че покрай депутатските заплати, тя се закани да реже заплати на министри и други високоплатени чиновници. Изглежда Манолова не само се е изправила, ами е яхнала метлата и е хвръкнала да замита цялата държава.

Работата е там, че с депутатските заплати са вързани още цяла мрежа възнаграждения в държавната администрация, в това число и на президента.

Оставям настрана въпроса, как маргинализирането доходите на държавните служители, ще ги направи още по-лесна плячка за напазаруване от мутри и олигарси.

Навремето, когато ВНС го избра за президент-председател, Желю Желев ми сподели, че намира новата си заплата за много висока, но за да не разваля пирамидата на възнагражденията няма да я коригира, а ще дарява всеки месец 30% от доходите си за благотворителност. И си удържа на думата, докато беше държавен глава, даряваше всеки месец една трета от заплатата си на фондация “Сирак”.

Въпросът ми е – дарявала ли е някога част от възнагражденията си като депутат или омбудсман Мая Манолова?

Да кажем на майките на деца с увреждания? Или сега се прави на сиромахомил в интерес на задкулисните ѝ покровители – да си пазаруват на промоция депутати? Защото нали се сещате при трикратно намаление на депутатските доходи как ще спаднат и тарифите за депутатските подкупи?

Настрана остава обстоятелството, че дейността на народния представител изисква повече разходи от всекидневието на средния български гражданин. И да! Работещите бедни и пенсионерите у нас живеят мизерно. Но няма да им стане по-леко, ако трикратно орежат депутатските заплати. Освен на душите. Това очевидно целят популистките фантазии на Манолова.

Струва си наистина да бъде отправено питане по закона за достъп до обществена информация към сегашния омбудсман г-жа Диана Ковачева за размера на възнагражденията, които Мая Манолова е получавала като защитник на народа.

А сега по същество

На практика, кажи речи-речи възнагражденията в цялата държавна администрация са донякъде обвързани с размера на депутатската заплата. Да не говорим за заплатите в регулаторите, ако щете в СЕМ, заплатите на генералните директори на обществените медии и т. н., и т. н. Та представете си един министър с 1400 лв. заплата, а администрацията под него с по-ниски…

Знаете ли го този виц за двамата министри, които се срещнали в трамвая?

Такъв виц няма, няма и да има, но ако администрацията започна да получава заплати по щатната таблица на Мая Манолова, така ще процъфти рушветчийството, че свят ще ни се завие. Еспертите, които ги бива, панически ще се разбягат в частния сектор. Ще останат наистина само калинките, срещу  които инсектициди още не са открити.

А ако все пак качим българските министри в трамвая, службогонците и ходатаите ще образуват такива тълпи пред тях, че горките слуги на народа няма да могат да стигнат работните си места.

Администрацията не се прави по-удобна за гражданите с намаляване на заплатите

 Троцкиският устрем на Мая Манолова припомня онзи анекдот от Октомврийската революция при който старият декабрист попитал внука си болшевик за какво се борят те:

–  Борим се да няма богати – отвърнал момъкът.

– Интересно – зачудил се старецът. – Ние навремето се борихме да няма бедни.

Администрацията става ефективна, ако се деполитизира и стане професионална, така че служителите да имат перспективи и хоризонт до пенсиониране, независимо от промените в политическата конюнктура. Друг е въпросът доколко е раздута в момента администрацията на ГЕРБ и какъв е делът на калинките там.

И за тези, които просто са обхванати от гняв към управляващите, нека още веднъж изясня.  Депутатската заплата е функция от средната работна заплата в обществения сектор. След нейното определяне в пропорция се определят възнагражденията на президент, премиер, министри, ръководители на ведомства, членовете на регулаторите – регулаторите, а не бордовете, които управляват държавните предприятия – та тези възнаграждения се определят въз основа на депутатската заплата. Изключвам бонусите и другите благини. Така по веригата се стига надолу: зам. министъра не получава повече от министъра, директора от зам. министъра и т. н. Получава се една сложна взаимозависимост, при която причината е следствие и следствието е причина. Разбутването на този механизъм ще причини единствено хаос в обществения сектор и още повече корупция.

В случая не коментирам гигантски разрасналата се бюрокрация и необходимостта от драстичните съкращения в сектора

Но, ако вместо да реформираш сектора, съкращаваш възнагражденията не правиш нищо друго освен да прогониш кадърните… калинките някак ще се съхранят, както вече писах инсектициди за калинките няма открити. Просто калинките на предишните властващи ще бъдат прогонени от калинките на новите. Но и това едва ли ще се случи. Както се е развихрила в популизма Мая Манолова не си дава сметка, че угажда на една група изпълнени с гняв избиратели, но троцкисткото ѝ поведение е на път да разгневи още по-голяма група избиратели. Откакто е влязла отново в парламента, Манолова неспирно се труди за реставрацията на борисовото управление. А не това искаха гражданите от партиите на протеста.

*Ако не го знаете, прочетете продължението на поговорката в интернет

 

 

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter