Юлското утро 2020
ЮЛИАН ПОПОВ: Кои обират каймака на недоволството
Актьорите в пиесата "гражданите срещу политиците"


Юлиан Попов

В момента в България тече пренареждане на политическите сили, което ще определи политическата и икономическата съдба на страната поне за следващите 10 години. Хвърлят се огромни ресурси, правят се грандиозни залагания. Как точно става това, можем само да гадаем. На кого се залага е по-видимо. Двата проекта, в които вероятно е вложен най-голям ресурс са Мая Манолова и Слави Трифонов.

И двата действат като антисистемни движения и всеотдайно разиграват пиесата “гражданите срещу политиците”. И двата проекта обират каймака на недоволството и се стремят да го поддържат в неясната му каймачена форма, без да казват и една дума за това какво биха направили ако влязат в парламента и участват в правителство.

Такъв беше подходът на Мая Манолов по време на местните избори. Тогава тя не само не казваше какво би направила, но и не го казваше по един изключително неясен и наситен с ъ-ъ-ъ-та начин. Сега тя пак не казва нищо, но не го казва с един много по-умел и професионално изтрениран език, в който вероятно е вложена много работа.

Мая Манолова има зона табу: Доган-Гешев-Пеевски

По време на протестите срещу Гешев тя се принуди да се присъедини за малко към тях, колкото да не бъде обвинена от ключов за София електорат, че стои настрана. В сегашните протести искането за оставка на Пеевски е неизбежно, съответно тя и невидимият ѝ високопрофесионален отбор се присъединяват към това искане.

Слави Трифонов седи в сянка и чака

Това не е лоша тактика, особено ако очакваш, че протестите могат да затихнат, да се поизтощат или пък да генерират отрицателна нагласа сред част от избирателите. Тогава той може да излезе като сила, външна и на правителството, и на парламентарната опозиция (БСП), и на палатките и на блокадите на улицата.

Край тези два проекта кръжат медии, които чакат да видят кой къде и как ще се разположи и на кой каква подкрепа ще му е необходима. Те също чакат да видят как ще се проявят патриотите и дали да ги подкрепят или да ги захвърлят и в същото време трескаво обсъждат как пак да сторят Костинброд.

Прочетено във фейсбук профила Julian Popov

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter