Българска култура подгрява карнавала в Бразилия


Иван Филчев

Първата панорама на българската култура и изкуство започва от днес /9 февруари/ в Бразилия. Събитието ще продължи до 26 февруари във Форталеза, столицата на щата Сеара. Панорамата съвпада с подготовката на карнавала в Бразилия и очакванията са тя да пожъне голям успех. Инициативата е на културен институт „Зенон Барето”, чийто предеседател е бразилската пианистка Нара Васконселос, която от 10 години живее в София. Потърсихме я за повече подробности за културното събитие.

Госпожо Васконселос, Първа панорама на българската култура и изкуство започва в Бразилия. Наистина ли е първата и как дойде идеята за осъществяването й?

Да. Подобна панорама на българската култура и изкуство се показва за първи път. Тя става факт благодарение на интереса и подкрепата на много хора. Артисти и продуценти прегърнаха идеята, а и връзките, които установихме през годините, откакто сме в България също се оказаха полезни. Интересът на българите към Бразилия по принцип е голям. Сега ние решихме да покажем богатството на българското изкуство и култура, което със сигурност ще бъде оценено в Бразилия.

Защо избрахте точно град Форталеза да бъде бъде домакин на това събитие?

Родена съм в град Форталеза. През септември миналата година в София културен институт „Зенон” организира седмица на културата на бразилския щат Сеара, чийто столица е Форталеза. Представихме го с филмова програма и културни събития. Всъщност оттук тръгна идеята да представим България в щата Сеара. Много хора проявиха интерес. Много ентусиазъм има в тази инициатива и се надявам да се получи нещо наистина истинско и живо.

Гледайки програмата обаче установявам, че не само българи ще представят нашата култура в Бразилия…

Така е. По време на панорамата организираме фото изложба на френския фотограф Пиер-Етиен Же, който от няколко години живее в България и е направил невероятни снимки. Двама бразилски фотографи, които в последните няколко години са били в България, също ще представят страната с техни фотографии. Така българската панорама ще покаже и един чужд поглед. В това събитие ще вземе и писателят Илко Минев, който е българин, но от 40 години живее в бразилския в бразилския град Манаус. Той също ще представи свои книги.

Очаквате ли панорамата да има успех?

Разбира се. Това е богато събитие. Ще има кино, визуални изкуства, фотография, класическа музика и литература. Предвидени са много институционални срещи. В нашата група ще бъде известната българска композиторка и пианистка Борислава Танева, която е ректор на Музикалната академия „Панчо Владигеров” и ще има майсторски клас. Художникът Орлин Атанасов и кураторът Пламен Рачев също ще са там. Във Форталеза живеят двама българи, които също ще се включат в събитието. Кино програмата включва филмите „Безбог”, „Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син”, „Потъването на Созопол”, „Съдилището”, „Tilt”, както и шест късометражни филми.

Трудно ли се организира подобно събитие?

Не беше лесно, тъй като правим всичко на добра воля. Имаме подкрепата на министерството на кулутурата, което ни помогна със самолетните билети. От бразилска страна се радваме на любезното съдействие на хотелиери, ресторантьори, журналисти и реклама. Има добро желание на хора от двете части на света, които биха искали да се свържат благодарение на изкуството.

Живеете от 10 години в България и доколкото зная сте тук именно заради българската култура?

Така е. Класическата музика доведе моето семейство тук. Със съпруга ми, който също е музикант, искахме образованието на синовете ни да бъде в България. Вече 10 години постоянно следим културните събития, които са толкова богати и трябва целия свят да знае за тях. Затова смятам, че трябва да се осъществява връзка и обмен с други култури.

А всъщност известна ли е българската култура в Бразилия?

Честно казано не е много известна. И това ме и мотивира да организирам това събитие. А пък и да споделя винаги съм се чувствала като връзка или по-точно мост между Форталеза и София.

Имате амбиции панорамата да се превърне в традиция?

Имам такива планове. Вече има интерес от град Виктория в южния щат Еспириту Санту. Може някой ден да представим Панаромата и в столицата Бразилия. Искрено се надявам да има интерес от страна на българското посолство. Смятам, че наистина си заслужава за българската култура да се говори и прави повече.

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter