ВсекиДневно с Ivan Delcheff
ABC на виртуалното човечество
Заслужената си слава за създаването на компютъра Джон Атанасов получава на седемдесетгодишна възраст, благодарение на съдебните дела


Иван Делчев

В щатския университет в Айова през 1939 с финансиране от 650 долара е конструирано изчислително устройство, в което за пръв път са комбинирани четири принципа: смятане с двоични числа, използване на логически изрази, конструкция с електронни елементи вместо електромеханични релета и наличие на самостоятелна памет, независима от изчислителния модул. Комбинирането на тези непонятни за масовата публика принципи, използвани за създаване на машина, която да решава системи уравнения, останала незабележима по време на Втората световна война, е всъщност революционна иновация, довела до появата на първия компютър. След многогодишен патентен спор окръжният съд в Минесота през 1973 отменя патента на считания до този момент за първи компютър ENIAC и потвърждава приоритета на устройството, наречено ABC, съкращение от „Атанасов Бери Компютър“.

Устройството е създадено по идея на Джон Винсънт Атанасов, роден на 4 октомври 1903 в Хамилтън в семейството на българския емигрант Иван Атанасов, родом от село Бояджик, Ямболско, и Айва Парди с френско-ирландски произход. Иван Атанасов е електроинженер, а Айва Парди е учителка по математика. Джон Атанасов съвместно с Клифърд Бери, специалист по електроника, и с участието на студенти от университета в Айова, създават революционното устройство, но по време на войната първият компютър е забравен и разглобен. Впоследствие, заслужената си слава Джон Атанасов получава на седемдесетгодишна възраст, благодарение на съдебните дела.

Наскоро след това посещава два пъти България и родното място на баща си (през 1970 и 1985 година).

Дядото на Атанасов е убит в Бояджишкото клане по време на Априлското въстание, известно като „Кървавото хоро“, на 17 май 1876, а баща му оцелява като бебе в прегръдките на убития.

Работеща реплика на първия компютър ABC на Джон Атанасов в центъра Дърам на щатския университет в Айова

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter