Мигранти
DIE WELT: Германците бягат от цените на апартаментите в големите градове
Милионните градове Берлин, Мюнхен и Хамбург са изгубили най-много жители


Сн: Проучване на Берлинския институт за население и развитие показва, че много хора са привлечени от провинцията. Една от причините е преди всичко достъпните жилища

Според данни на Федералния институт за изследване на населението и Федералната статистическа служба градовете Берлин, Мюнхен и Хамбург са изгубили десетки хиляди жители – особено  семейства.

Немците бягат от големите градове. Това показват изследванията на Федералната служба за изследване на населението (BiB) и Федералната статистическа служба (Destatis), които са на разположение на Велт ам Зонтаг.

По-специално семействата са привлечени от околностите, каза пред вестника директорът за изследване на миграцията и мобилността при BiB, Никола Зандер. Резкият ръст на разходите за жилища е основният двигател на тази тенденция, особено след като градовете не успяват да създадат достатъчно жизнено пространство.

Според данни на BiB и Destatis милионните градове Берлин, Мюнхен и Хамбург са изгубили най-много жители в абсолютен брой в полза на околностите.

Само столицата показва загуба на около 15000 души заради миграция към околностите. Повечето хора напускат Берлин в посока провинция Бранденбург. Но и провинция Мекленбург-Предна Померания отчита повишаване на броя на преместванията от столицата.
В Мюнхен загубите от миграция, в сравнение с околностите, с 13 000 души бяха дори по-големи, спрямо общото население, отколкото в Берлин.
Тенденцията за преместване в околностите не се отнася само за всички големи метрополии, но също и за популярни университетски градове, като Гьотинген, Хайделберг или Мюнстер.

Междувременно, според новите данни и в Източна Германия е налице бягство от градовете.

Тенденцията „Напуснете големите градове“ не е вече западен феномен, каза експертът от BiB  Никола Зандер.

Миграционното движение било силно изразено при възрастова група от 30 – годишни, защото семействата са особено засегнати от рязкото покачване на наемите и цените на имотите в градовете.

 

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter