Полемика
PATTY K. BISKI: Защо Италия не е огнището на коронавирус в Европа
Непосилната лекота на пропагандата


Вчера, 5 март, попаднах на един материал, публикуван от CLUBZ.BG, подписан от Капка Тодорова, носещ заглавието: Защо Италия е огнището на коронавируса в Европа?

Колкото повече четях, толкова повече нарастваше раздразнението ми и почудата от една толкова тендензиозно, грубо и невярно написана статия. Протестирах  от моя профил срещу това „съдържание“ и  отправих покана към редакцията, този материал да бъде свален. Позволявам си да имам много ясно и точно мнение и познания по аргументите, третирани от Тодорова по три причини: журналистка съм, работя в областта на модата и живея от над 30 години в Италия. Не получих никакъв отговор от въпросната медия. Което е, меко казано – непрофесионално.

Целият текст на авторката е посветен на инсинуацията, че „заразителката“ Италия е „внесла“ вируса в Европа чрез живеещата в областта на Прато – Флоренция, китайска общност.  Странното в случая е, че сред установените коронавирус-позитивни, няма нито един китаец, постоянно живеещ в страната. Първият случай на зараза беше установен в Рим и носителите на вируса бяха двама китайски туристи, приети в болница и успешно излекувани.

Три жени – изследователки, гордостта на Италия разчетоха убийствения коронавирус

Митът, че Италия разпространява вируса, толкова лансиран от авторката, може да бъде разсеян от фактите, които се учудвам, че тя не познава.

Писмо, подписано от петима авторитетни германски лекари, публикувано от New England Journal of Medicine, разкрива:

Първата европейска инфекция е установена в Германия на 24 януари и от там е заразила  цяла Европа, включително в Италия

В писмото се съобщава, че пациентът нула е 33-годишен германец, който може да се е заразил с вируса в Китай, в Шанхай, където е присъствал на бизнес среща и след това несъзнателно го е пренесъл в Европа. Имал е висока температура и когато е преминала, се е върнал на работа. Пациент 1 от Мюнхен е заразен, след като се е срещнал с колегата си, веднага след завръщането му  от Шанхай.

Докладът на агенцията на ЕС

В последния доклад, публикуван на 2 март от ECDC, който следи развитието на коронавируса от самото начало, са анализирани пет различни сценария на разпространение на вируса. Настоящото епидемиологично състояние предполага, че учените възлагат средно на целия ЕС „сценарий 1“, който може „бързо да се превърне в сценарий 2“. Италия вече е на второ ниво, което „описва ситуация с нарастващ брой въвеждане на новия вирус и по-широко разпространени съобщения за локализирано предаване от човек на човек в страната“. Но бъдете внимателни, според експертите на ECDC, „други страни също биха могли да се окажат в този сценарий.

Накратко, Германия се бори с вируса като нас – макар  и с очевидно не толкова сериозна епидемия – и  за по-дълго време, отколкото при нас. Но никой не смята Германия за опасна като Италия.  И днес знанието, че пациентът приносител на вируса в Европа е немски сега не спасява Италия от пагубните ефекти на онези, които са насочили пръста към нас, а имат вируса у дома си.

Netxstrain: Първото европейско огнище в Германия

С това заглавие се публикува потвърждението на уебсайта Netxstrain, основан и ръководен от групата, ръководена от Тревър Бедфорд, от Центъра за изследване на рака на Фред Хатчинсън в Сиатъл. Американската група експерти също като италианците създава генетична карта на новия коронавирус и посочва, че германската епидемия  безмълвно е захранила веригата от инфекции до степен да бъде свързана с много от случаите в Европа и Италия.

ADN Kronos, една голяма и много сериозна италианска агенция, публикува на 27.02.2020 следния текст:

Докато светът живее в страх от коронавирус, с разпространението на инфекции в Италия и Южна Корея, Германия е изправена пред вълна от случаи на грип, която досега регистрира почти 80 000 случая. Около половината от тях, съобщава Deutsche Welle на сайта си, са потвърдени от германската федерална агенция за контрол на болестите.

Единственият извод от казаното по-горе е, че и Германия, и Франция са съобщили за огнищата по различен начин, в сравнение с Италия.

Миланските учени не обикалят студиата, а разгадават коронавируса

Резултатите се виждат от всички: Италия в карантина, със сериозни щети за икономиката. Останалите държави от ЕС, с Германия като водеща отчитат много по-малко тревожна ситуация и осигуряват спокойствие за пазарите. Това обаче не означава, че в тези страни – вижте  Франция – епидемия няма. Просто картината все повече се променя: след откриването на нула на пациентите, водещи италиански учени и ECDC (Европейски център за превенция и контрол на болести) също ясно заявяват, че другите държави от ЕС  са в същото положение като Италия, но не казват това.

Но да се върнем към огнището на заразата в Италия. Първите случаи са в едно малко градче в Ломбардия – Северна  Италия и от там епидемията започва да се разпространява. Никак не е ясно, защо авторката Тодорова предпочита да се насочи към Централна Италия, към Флоренция и Прато, където и до днес няма нито един положителен резултат от тест за коронавирус. Може би, просто защото там има китайци, голяма китайска общност. При това, според същата тази авторка, която и на картинка не е виждала „фабриките“ за пронто мода, китайците, а и някои българи от Дупница работят 14 часа за 200-300 евро.

Много моля, българите от Дупница, които работят за 200 евро 14 часа да ми се обадят, за да ги видя с очите си!

Госпожа Тодорова не знае, че в големия индустриален комплекс на Прато няма фабрики, а лаборатории и там се влиза със специални пантофи и пръстови отпечатъци. А китайските бизнесмени, от много години  са италиански бизнесмени, защото са получили гражданство. А, за да получат гражданство, вътрешното министерство и финансовата гвардия са гледали и тях, и работниците им, и доходите на всички под електронен микроскоп.

Наименованието пронто мода не се употребява от поне 20 години, а се нарича fast fashion

Ако предпочитате да се върнем към времената, от които датира информацията на г-жа Тодорова, ще го преведем на български като „модна конфекция“. Нали така я наричахме по времето на социализма. И дотолкова се шият „евтини дрехи с ниско качество“, че вериги като Zara, Bershka, HM не могат да насмогнат в продажбите. Само дето те поръчват изработката в Индонезия, Пакистан, или – на  деца в Турция.  А и италианските гиганти Alcott, Terranova, Calzedonia,Intimissimi, Tezenis, OVS, Yamamay, Rinascimento, Caliope, не се шегуват. Точно за тях шият китайските роби от Прато и им помагат онези 13 000 нелегални, които италианските власти откриха, пак преди 20 години, по времето на първите заселвания на китайци в района. Вероятно, според журналистката Тодорова,  тази маса от хора, все още не е легализирана и спи, вързана за шевната машина с верига…

Всъщност, според Конфедерацията на индистриалците в Тоскана, текстилният град Прато е съставен от приблизително 7000 компании от модния сектор – от които повече от 2000 в текстилния сектор в строгия смисъл – които  изработват приблизително 2 милиарда евро със стоки за износ. Текстилните компании произвеждат тъкани за шивашката промишленост, текстил за обзавеждане, прежди за трикотажната промишленост, трикотажни изделия и дрехи, нетъкан текстил и специален текстил за промишлени цели. По-специално, текстилният център представлява референтна зона за конфекция и облекло, произведено в Италия, до такава степен, че „Prato pret-a-porter“ е известна в цяла Европа.

Поради тези причини, Прато е основната отправна точка за поръчки за много международни марки и модни марки: качество, техника, бързина, креативност, гъвкавост, високоспециализирани услуги, ad hoc инфраструктура,  са всички конкурентни фактори, важни за една производствена система, която все повече се основава на високи постижения и на луксозни вериги за доставки .

Тук няма черни и сиви сектори, защото модната индустрия – не  само в Прато – а  в цяла Италия е свръх контролирана. Тя е една от визитните картички на Италия, лицето ѝ пред света

Тук бих желала да кажа няколко думи за системата „мода Италия“, пак по повод на нещастния материал, в който се твърди, че текстилните китайски фабрики са основно около „центровете на заразата“.

За Made in Italy работят 82 хиляди компании с оборот от 90 милиарда евро

Това е една  верига, която обхваща различни производствени икономически дейности и в която са ангажирани близо милион работещи.

Националният наблюдател на модната индустрия към Камарата на модата е разделил Италия на 36 области и те са разпръснати из цялата територия. Всеки един от тях е извънредно важен, защото е специализиран, кожарство, златарство и т. .н

Например: текстилната област за луксозни дрехи  Schio – Thiene – Valdagno, където има компании, които работят от известно време за големи модни къщи като Vuitton, Gucci, Moncler, Dior, Chanel – няма заразени!

Копринената област Комо произвежда около 95% от коприната само в Италия – 2  позитивни на корона тампони – без  признаци за заболяване.

Област Карпи: Областта Карпи е една от основните в Италия за производство на трикотаж и облекло – 0 позитивни

Заразата тръгва от градчето Кодоньо, където няма нито текстилна промишленост, нито китайци. Най-голямото предприятие в областта е Unilever – мултинационална  британско-холандска компания, която произвежда 400 марки храни, напитки и стоки за дома.

Загубата на италианския БВП за сега се изчислява между -1% и -3% през първото и второто тримесечие на 2020 г. Изразено в цифри, загубите може да достигнат до 27 милиарда.

Според президента на Камарата на модата в Италия, Карло Капаза, загубите в модната индустрия могат да надхвърлят 2 млрд. евро.

Материали, като този на г-жа Тодорова, а и на други нейни колеги, много помагат в този процес – създават недоверие към Италия, представят я като една брутална мърлява държава без закони и защита на работещите в нея, преувеличават чувството за паника от заразата, вменяват директно вина на Италия за избухнала епидемия. Не проявяват никаква лично-човешка солидарност. За европейска пък, въобще няма да споменаваме. Единственото положително нещо, което мога да кажа при това положение е, че текстът на въпросната журналистка е толкова неверен по съдържание, без никакво познаване на страната, за която се пише, с лесно проверяеми данни и цифри, никои, от които не отговарят на публикуваните, че освен да поставят под въпрос нейния професионализъм, предоставят възможност да се разбере, че това е една от многото и доста зачестили атаки срещу Италия. Но! Правенето на пропаганда е голям майсторлък, а Капка Тодорова не го е овладяла.

Зад псевдонима Patty K. Biski се крие талантлива българска журналистка, живееща в Милано. АНАЛИЗИ БГ се обръща към КЛУБ Z с професионалното предизвикателство да направи достояние на читателите си този текст, така както ние пуснахме линк към текста на Kapka A Todorova

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter