Френска кураторска лучена супа
PATTY K. BISKI: Първокласническа фантазия, облечена в глупава и префърцунена французщина
Бедни ми, бедни куратори, защо не станахте счетоводители – с извинение към счетоводителите


Трябва наистина да си французин и нищо друго, за да наречеш голямата изложба, с току що заети от Италия картини, посветена на 500 годишнината от смъртта на Леонардо “LÉONARD DE VINCI“ – Ленар де ВиншИ.

Кураторите на Лувъра – Винсент Делюин и Луи Франк, т.е. – Винченцо Делевини и Луиджи Франко са проявили напълно първокласническа фантазия, облечена в глупава и префърцунена французщина.

Все едно National Gallery през 2011 да бяха нарекли изложбата “Leonard from Vincy”, или – в Италия, експозицията на Йожен Дьолакроа да носеше името Еудженио делла Кроче, или пък книгите на Шекспир да се продаваха с автор Гулиелмо ди Стратфор сул Авон.

Но двамата куратори стряскат с още по-малоумното си обяснение за това:

Леонардо става международно известен след идването му във Франция.

Тоест, преди това, Mastro Lionardo е бил случаен загубеняк-мазач и бояджия, но когато френският крал го е поканил, положението коренно се е променило и Ленар де ВиншИ се е преврърнал в гений… Автоматично

Бедни ми, бедни куратори, защо не станахте счетоводители – с извинение към счетоводителите – че да не опетнявате изкуството и историята с тая френска лучена супа дето ви е в главите!

Източник: Фейсбук профилът на Patty K. Biski, зад който се крие талантлива българска журналистка, живееща в Милано

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter