Бог да пази Професията
PATTY K. BISKI: Това, което Опра направи, не беше интервю, а маркетингова операция
Когато продаваш лъжи на многомилионна публика, или си неподготвен, но си добър търговец, или си злонамерен


Искам да приключа темата Хари и Мегън с едно последно разсъждение, което се отнася до Опра Уинфри. Това, което тя направи, не беше интервю, а маркетингова операция. Пред откровените лъжи на Мегън, тя дори не трепна, а клатеше глава мило и благосклонно.

Когато продаваш лъжи на многомилионна публика, или си неподготвен, но си добър търговец, или си злонамерен. Примери в това “интервю” – много, но два от тях са фрапантни, защото са пълен фарс:

Защо синът на Хари и Мегън не е принц?

И … бедната Маркъл няма отговор на този въпрос. Ето, за това е зададен въпросът. За да няма отговор.

Но отговор има, разбира се. Никой от правнуците на кралицата няма кралска титла. Това е правило, датиращо от 1917 г., наложено от Джордж V. За да избегне разправиите с хановерските роднини, които са се размножавали с индустриални темпове, решава, че само най-големият син и първите преки внуци на управляващия суверен ще имат право на кралска титла. Така че Арчи може да стане кралско величество, когато дядо му Чарлз стане крал. Единствените, които носят титлата от кралски сан, са Чарлз, Уилям и неговият син, защото кралската титла принадлежи само на пряката линия на престолонаследника.

Това, че Мегън го знае и се прави, че не го знае или – поради невежество не знае, не е интересно. Тя е седнала на този стол, така или иначе, за да ни баламосва с нейните “истини”.

МАРТИН ТАБАКОВ: Всъщност в интервюто за Опра Меган Маркъл изигра най-добрата роля в актьорската си кариера

Но професионалистката Уинфри? И тя ли желае да блести с невежество, защото не е направила най-елементарен fact checking или – целта  е да подкрепя със съчувствена усмивка най-тъпашката от всички версии  –“Нямам отговор на този въпрос”.

Кой ли от милионите зрители ще се хвърли да проверява династичните правила за придобиване на титли? Нейната роля на журналистка беше – да  разсее тази заблуда. Питам се, защо не го направи?

Представям си на нейно място как щеше да реагира Ориана Фалачи. Онази Фалачи, която си свали шала от главата пред Айатолах Хомейни, по време на интервю с него.

Интервюто на Ориана Фалачи с аятолах Хомейни

Представям си и как би реагирала на разказа за проявения спрямо Мегън и Арчи расизъм. Към тези анонимни обвинения, които хвърлят кал върху цялата кралска фамилия и към които Уинфри се отнесе извънредно благосклонно. Нещо като неказаното:” Там, където сме ние, аз и ти Мегън, има расизъм по default”.

Да оставим настрана въпроса, че английският данъкоплатец расист си извади от джоба 30 млн. лири, за да плати сватбата на Мегън, организира ѝ излъчване по целия свят, бъдещият крал я съпроводи до олтара и чернокожата ѝ майка седна на масата наравно, заедно с кралицата.

Но Уинфри, вероятно пак от невежество или – от много добре преценена мишена за удар, не се и опита да спомене, че да – всички  говореха за цвета на бебето и атмосферата беше щастлива. Едно черно бебе в кралското семейство, обичано и отглеждано “кралски”, щеше да разказва на света, че английската Корона не е символ на бял супрематизъм. Даже нейните английски колеги пишеха подобни неща във вестниците. Не беше тайна и шепот по коридорите.

Вместо това, професионалистката Уинфри, подкрепи като някаква заговорничка анонимните обвинения. Не ѝ каза:

Името, Мегън. Ние сме CBS. Не можем да отправяме анонимни обвинения към близкия кръг на Кралицата!

Има много още за анализ, но нямам желание. Нямам и повече време за губене в пазарния субпродукт, опакован като журналистика и продаден за милиони на целия свят. Няма я и Ориана, която да прави истинска журналистика и да покаже какво е да си майстор на интервюто. Тя никога не би си позволила неуважението към публиката, предлагайки лъжи и инсинуации. Или щеше да нарече нещата с истинските им имена, или – никога нямаше да направи това жалко интервю.

В кухнята на професията остават все повече домакини – маша на политически интереси и все по-малко професионалисти, рицари на истината.

Прочетено във фейсбук профила: Patty K. Biski

 

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter