Stratfor,
Прогноза за 2019 (продължение): търговия, енергия, икономикаГлобалните сътресения от американската търговска политика

Глобални енергийни перспективи

Развитие на световната икономика

 

Въпреки че САЩ съсредоточиха всичките си икономически усилия върху Китай, заплахата от въвеждането на американски мита върху автомобилите, а също противодействието между САЩ и другите водещи страни в Световната търговска организация (СТО), ще имат сериозни последствия върху глобалната икономика.

Белият дом макар и да се поддава на машинациите на противостоящите си идеологически лагери в своята икономическа политика, основно се ръководи от стремежа да снижи външнотърговския дефицит чрез двустранни преговори. Американската администрация не се бои да прибягва към агресивна тактика на мощни удари, използвайки я като лост на натиск. И макар Белият дом да заплашва с мита върху вноса на автомобили (това е основната причина за ръста на външнотърговския дефицит на САЩ) в интересите на националната сигурност, той няма да се реши на търговски сделки, в които няма да има съществени отстъпки по такива сектори като селското стопанство, където американските износители са по-конкурентоспособни. САЩ също така ще използват двустранните търговски споразумения, за да постигнат от своите търговски партньори желанието да подписват споразумения за свободна търговия с Китай (стремежът на Канада към сключването на подобна сделка ще стане проверка за тази тактика дали действа).

Сключването на споразумението между САЩ, Мексико и Канада (USMCA), което най-добре защитава американските автомобилопроизводители и включва положения за квотите отстрани заплахата от американски мита за Мексико и Канада. Снижаването на икономическите заплахи за северноамериканската търговия доведе до това, че сега американският Конгрес вече не трябва спешно да въвежда законодателни препятствия за търговската политика на Белия дом.

Германия повече от всички ще загуби в търговските сражения със САЩ заради автомобилите. Но тя не може да накара Евросъюза и в частност Франция на отстъпки в селското стопанство, които да удовлетворят Белия дом.

Япония има добри шансове да отслаби заплахата от американските мита за автомобилите чрез ограничено търговско споразумение със Съединените щати, тъй като прави отстъпки в селското стопанство в своето споразумение за свободна търговия с Канада, както и в споразумението, подписано през 2018 г. „За всеобхватно и прогресивно прозрачно партньорство”. Южна Корея може също така да постигне споразумение за квоти за избягване на митата върху автомобилните продукти. Въпреки това, шансовете за цялостно разрешаване на търговски спорове между САЩ и ЕС през 2019 г. ще бъдат много малки. Германия ще загуби най-много в търговски битки със Съединените щати заради автомобилите. Но тя не може да принуди Европейския съюз, и по-специално Франция, да направи отстъпки в селското стопанство, които ще задоволят Белия дом. В зависимост от това кого президентът ще слуша в своята администрация – ястребите или прагматиците – Белия дом или ще се откаже от примирията и ще въведе мита върху автомобилите, започвайки с удвоена надежда да натиска Европа в надежда, че Брюксел с времето ще се съгласи на споразумение, или ще намали своите амбиции и ще съсредоточи усилията си на преговорите по въпросите за нормите и стандартите, които официално не са преговори за свободна търговия.

Паралелно с тези многострадални търговски преговори, конфронтацията между големите икономически сили и СТО ще се увеличи.

В момента Световната търговска организация обмисля редица въпроси, свързани с националната сигурност, включително случаите, в които САЩ оправдават въвеждането на мита върху стоманата и алуминия в началото на 2018 г. Белият дом, по примера на тези случаи, ще твърди, че многонационалната организация няма право да се произнася по въпросите на националната сигурност. Ако Белия дом спечели превес в този спор, тогава ще бъде по-лесно за други държави да издигнат протекционистки бариери, оправдавайки се с интересите на националната сигурност.

Ако Белия дом загуби, той по-активно ще поведе своя кръстоносен поход срещу СТО, като постави под въпрос неговата надеждност. За по-голяма яснота трябва да се каже, че конгресът има властта да предотврати директното излизане на САЩ от СТО, което ще промени фундаментално световната икономика. Но САЩ имат средствата и способността да парализират работата на тази организация в разрешаването на споровете. Тъй като САЩ продължават да блокират нови назначения, до декември 2019 г. в СТО може да възникне ситуация, когато в неговия орган за обжалване няма да останат и трима членове. А това е необходимия минимум, който може да взема решения по висящи дела.

Тази форма на протест от страна на Съединените щати, която съществува още преди да поеме президентството на Доналд Тръмп, има за цел да привлече подкрепата на ЕС, Япония, Канада и други водещи партньори при осъществяването на реформите в СТО. Такива реформи ще ускорят процеса на вземане на решения и ще изяснят границите на юрисдикцията на СТО, когато САЩ се опитват да предотвратят навлизането на тази организация в суверенна търговска територия. С протеста си САЩ също се стремят да предприемат действия в рамките на СТО, за да приведат Китай и други развиващи се страни под отговорност за нарушения в сферата на търговията, включително заради държавните субсидии и кражби на интелектуална собственост. В същото време, през 2019 г., СТО ще завърши разглеждането на делото на Пекин срещу Европейския съюз, в което Китай иска да признае себе си за пазарна икономика. Ако ЕС загуби този случай, САЩ ще имат нови аргументи, за да потвърдят, че СТО не е в състояние да контролира КНР по въпросите на търговията.

С протеста си САЩ също искат действия в рамките на СТО, за да приведат Китай и други развиващи се страни в съд за нарушения на търговията, включително за държавни субсидии и кражби на интелектуална собственост. В същото време, през 2019 г., СТО ще завърши разглеждането на делото по делото в Пекин срещу Европейския съюз, в което Китай иска да признае себе си за пазарна икономика. Ако ЕС загуби този случай, САЩ ще имат нови аргументи, за да потвърдят, че СТО не е в състояние да контролира КНР по въпросите на търговията.

Всички нови влиятелни страни настояват за реформи в рамките на СТО, така че тази организация да ускори процеса на вземане на решения и да изясни границите на своята юрисдикция, за да се избегне проникването в суверенна търговска територия.

Въпреки това, изискванията на САЩ за реформи са прекалено тежки и непоносими за тази бавна и сложна международна организация, която се ръководи от консенсус. Съществува голяма реална опасност Съединените щати като цяло да забавят и да спрат процеса на уреждане на спорове. В този случай водещите икономически сили ще се върнат към двустранните преговори, за да решават различията си, какъвто беше случаят по време на Общото споразумение за митата и търговията, който съществуваше преди СТО и регулираше световната търговия в атмосфера на геополитическа несигурност.

Глобални енергийни перспективи

През първата половина на 2019 г. рухването на петролните пазари е малко вероятно, тъй като санкциите намаляват обема на износа на петрол от Иран, а недостигът на тръбопроводи пречи на Съединените щати да увеличат производството си. Но тази картинка през втората половина на годината ще претърпи значителни промени, когато Съединените щати въведат в експлоатация нови капацитети за тръбопроводи. Саудитска Арабия и Русия ще продължат да бдят за признаци на пазарно пренасищане, което може да доведе до срив на цените. Иран, в съответствие с ограничените изключения от режима на санкциите, ще може да изнася около един милион барела на ден за следващите пет месеца. И Либия и Ирак може да разрешат вътрешнополитическите си конфликти, които ще окажат значително влияние върху пазара. В същото време вътрешната криза във Венецуела може да доведе до спад в производството, а разногласията в Персийския залив могат да предотвратят движението на танкери в Ормузкия пролив. Това трябва да бъде внимателно наблюдавано, тъй като подобни събития ще доведат до още по-остри смущения в доставките.

Съединените щати, междувременно, се готвят за радикална реорганизация на пазарите на втечнен природен газ. До края на 2019 г. Съединените щати ще настигнат Катар и Австралия и ще станат един от най-големите износители на втечнен природен газ в света. Големите геополитически последици от тези промени ще бъдат почувствани след няколко години, тъй като конкуренцията на пазара на втечнен природен газ е по-остра, договорите са по-кратки и ценообразуването не е свързано с петрола, особено на азиатските пазари, където търсенето бързо нараства. Търговските партньори, ръководени от САЩ, обсадени от Белия дом, ще се опитат да намалят фрикциите в търговията, като увеличат покупките на втечнен природен газ, а източноевропейските страни, купуващи американски ВПГ, ще се опитат да се защитят по-добре от Русия.

Перспективи за развитието на световната икономика: бавно и внимателно

Ако разгледаме всички фактори, които ще дестабилизират световната икономика през 2019 г., тогава ще имаме основания за страх, но не и за паника. Повишеният корпоративен и публичен дълг, по-бавният ръст на доходите на работниците, демографските трудности и политическите пречки пред структурните реформи създават тревожен фон за дългосрочна икономическа перспектива. Най-сериозната заплаха за американската икономика от търговската политика на Белия дом – премахването на споразумението за НАФТА – вече е премахната. Възможното въвеждане на допълнителни мита от САЩ върху внесените стоки от Китай, както и върху вноса на автомобили от страните извън Северна Америка, ще създаде проблеми от местно и отраслово естество. Но влиянието върху американската икономика и върху глобалната икономика като цяло ще бъде ограничено. Белият дом ще оправдае агресивния си подход към търговията с устойчив икономически растеж в Съединените щати, но стимулиращият ефект от намаляването на данъците и бюджетните разходи в Америка ще се отслаби през следващите няколко месеца, а валутните затягания в Съединените щати ще намалеят умерено.

Докато американският икономически растеж е относително стабилен, за американските вносители ще бъде трудно да намерят евтина алтернатива на китайските продукти, а американските потребители ще понасят по-високи цени за стоки от Китай. При такива обстоятелства Китай сигурно ще оцелее ударите на Съединените щати по време на дългосрочно съперничество, като използва по-активни бюджетни корекции, като същевременно запази стабилността си у дома.

В Европа все още е възможно да се предотврати сценарият на Брекцзит без споразумение за условията на развода, въпреки че има по-малък шанс за това. Италианското правителство и Европейската комисия ще се опитат да избегнат ескалацията на конфронтацията в системна криза, но уязвимостта на италианския банков сектор ще остане най-сериозната заплаха за стабилността на еврозоната. Европейската централна банка ще премине към затягане на паричната политика бавно и предпазливо, тъй като еврозоната е заплашена от Италия и икономическото развитие в Европа като цяло се забавя.

Развиващите се пазари ще продължат да бъдат подложени на натиск от силния долар, слаби национални валути, силна инфлация, високи цени на вноса и поради вътрешни политически затруднения ще бъде трудно за тях да провеждат икономически реформи.

Споразумението на МВФ за предоставяне на спешна помощ на Аржентина спаси икономиката ѝ от колапс. Но тя също така дава повече шансове на перонистите да спечелят изборите през октомври и всички знаем, че те се занимават с бюджета по-свободно и небрежно. Турция ще има повече политическо пространство за осъществяването на малки реформи през 2019 г. и ще се опита да гарантира, че най-спорните и противоречиви аспекти на външната политика не водят до отслабване на икономическата стабилност в страната. Пакистан иска помощ от МВФ и други страни в опит да се предотврати криза на платежния баланс и правителството на Индия ще бъде подготвено за изборите през пролетта, като се избягват големи търговски отстъпки и оказват натиск върху централната банка, че няма да затегне паричната си политика. Новото мексиканско правителство избягна кошмара от колапса на НАФТА, но неговата агресивна популистка програма ще увеличи политическите рискове за инвеститорите.

И макар малките икономики от Азиатско-тихоокеанския регион, в това число Тайланд, Виетнам, Малайзия и Тайван да попаднат в кръстосания огън на търговската битка между САЩ и КНР, работещите в Китай американски компании ще гледат преди всичко на тях, мислейки за диверсификация на веригите за снабдяване в условията на продължаващото съперничество между тези икономически гиганти.

Допълнителни прогнози на „Стратфор” за следващата година

– В условията на надпреварата за технологично превъзходство, чиито залози са много високи, световните сили ще бъдат изправени пред противоречия между ръководството въз основа на изкуствения интелект и етичните норми.

– Съединените щати, Китай и Русия ще ускорят действията за милитаризиране на космическото пространство при отсъствието на международни норми, регулиращи действията в космоса.

– Съперничеството с Китай и Русия ще доведе Съединените щати да се откажат от част от военните си задължения към Африка и Близкия изток. Но американската кампания срещу Иран, както и постоянен страх от тероризъм и разпространението на оръжия за масово унищожение ще изискват допълнително внимание и ресурси от САЩ.

– Борбата срещу корупцията става все по-популярен и мощен политически инструмент, който може да бъде използван както от западните страни, така и от диктаторите при оформянето на тяхната вътрешна и външна политика.

– Великите сили ще се борят за доходоносни договори за доставки на оръжие по целия свят.

– Разделеният и неотстъпчив конгрес ще доведе до смесени резултати за външната политика на САЩ.

– През 2019 г. ще продължи дългосрочният глобален преход към възобновяеми енергийни източници и корпорациите все повече ще играят водеща роля в този преход.

Източник: ПогледИнфо

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter