Владимир Путин: Не ми се иска Европа да прояви слабост и да не може да защити своето участие в проекта „Северен поток“ 2, както някога България в „Южен поток“


Не ми се иска Европа да прояви слабост и да не може да защити своето участие в проекта „Северен поток“ 2, както някога България в „Южен поток“, каза руският президент Владимир Путин на съвместна пресконференция в Санкт Петербург с австрийския канцлер Себастиан Курц, чиято страна е ротационен председател на ЕС.

„България под натиск отвън се отказа от този проект, сега те съжаляват, сега говорят за това да получат наш газ вече през „Турски поток“, отбеляза руският президент. „Много ми се иска цяла Европа да не изглежда като България, която прояви такава слабост и неспособност да защити своите национални интереси“, добави Путин (вж. видеозапис).

Руският президент припомни печалната съдба на проекта „Южен поток“, отбелязва ТАСС. „Българските колеги ни увериха, че ще се борят докрай за „Южен поток“, тъй като това отговаря на националните им интереси“, каза Путин. Той посочи, че газопроводът би „повишил геополитическия статут (на България) като страна транзитьор в Европа, някъде под 400 милиона евро на година просто така, просто защото тръбата минава през тяхна територия“. Българската страна разчиташе да създаде няколко хиляди работни места (с „Южен поток“), добави Путин.

Руският президент подчерта, че е говорил подробно по въпроса на енергиен форум в Москва. „Искам да ви уверя, че Русия е била, е и, безусловно, винаги ще бъде надежден доставчик, в това число и защото тази тръбопроводна система идва направо от първоизточника, направо от Ямал, от Сибир“, каза той.

Путин постави акцент върху факта, че тази газотранспортна система е лишена от транзитни рискове. Приветствам позицията на Австрия в подкрепа на изграждането на газопровода „Северен поток“ 2, каза руският президент.

Австрийският канцлер от своя страна даде да се разбере, че европейските партньори на проекта са заинтересовани от неговата реализация.

„Искам да ви уверя, че европейските страни, участващи в този проект, го подкрепят. Те гледат на него положително и искат да (го) реализират съвместно“, заяви Курц. В същото време австрийският канцлер подчерта, че „за нас е важно да бъдат взети предвид интересите на Украйна, като важна страна транзитьор (на газ)“.

„Съгласни сме, че в Европа има силна заинтересованост от евтини и стабилни доставки на газ, и такава необходимост съществува, ако искаме да си осигурим енергийна сигурност. За да бъде гарантирана енергийната сигурност, ние смятаме, че е необходимо голямо количество източници на енергия, също така е рационално едно определено разнообразие на енергийните маршрути“, заяви Курц, подчертавайки подкрепата на Австрия и другите европейски партньори за проекта „Северен поток“ 2.

Путин защити енергично планирания газопровод между Русия и Германия като икономически осъществим и изрази надежда, че европейските страни ще съумеят да удържат на натиска на Съединените щати за проваляне на проекта, отбелязва Асошиейтед прес. Агенцията припомня, че САЩ и някои държави от ЕС са против „Северен поток“ 2 с аргумента, че той ще засили енергийната зависимост на Европа от Русия. Съединените щати освен това са заинтересовани да продават повече втечнен природен газ в Европа.

По-рано представители на американското правителство предупредиха, че САЩ може да наложат санкции във връзка със „Северен поток“ 2. Във връзка с това Путин подчерта, че руският газ, доставян по тръбопроводи, е значително по-евтин от американския втечнен газ. Би било „глупаво и прахосническо“ Европа да избере по-скъп вариант, навреждайки на своите потребители и на глобалната си конкурентоспособност, каза руският президент, цитиран от Асошиейтед прес.

Източник: Bloombergtv.bg

Сайтът Епицентър.бг припомня, че на 17 септември 2015 година Путин заяви същото, макар и с по-мек тон. Тогава той се  „удиви от беззъбата позиция на българското правителство по „Южен поток”, противоречаща с интересите на страната“.
„Мен ме изумява позицията на българското ръководство. Непонятно е по какви съображения се пренебрегват национални интереси”, заяви руският президент.
„3 млрд. ние влагаме в проекта, в строителството, в работни места, заплати, доходи във всички нива от бюджета и още 400 млн. евро всяка година ще получават просто от транзит”, подчерта Путин по време на ежегодната си среща с журналисти в Москва.

Видеоклип: Телевизия Европа

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter