Интер(джендър)полицията GREVIO, която стои над българските закони


Петко Симеонов

През живота си (76) съм бил непосредствен свидетел само на един случай – семейство, в което мъжа биеше жена си. Правеше го след като се напие. Живял съм къде ли не. Винаги сред обикновени хора.

Иначе съм чувал. Не само за семейства на нискообразовани. За известна поетеса с добил по-късна слава мъж се вървяха приказки из София. Биеше я.

Споменавал съм за случка от младежките години. Една нощ се прибирам пеша и виждам на ъгъла на „Дондуков“ и „Раковски“ как мъж бие жена, тя се свива, предпазва се с ръце. Опитах да се намеся. Жената се обърна и ме фрасна с чантата си по главата: „К`во се бъркаш в чужди работи!“.

Ако чуеш гюрюлтия и трополене в дом и позвъниш на милицията/полицията отговорът беше – в семейни работи не се бъркаме, те ще се разберат. Така беше и преди 10 и след 10. Има някаква представа, че в семейните отношения, включително и при насилие, външна намеса не бива. Това е намерило отражение и в законите.

Не е ли редно при сключване на брак да се подписва договор включващ задължителни права и задължения между съпрузите?

Същото е и при насилията над възрастни и злоупотреби с тях. Подписва се възрастния, че приписва жилището на децата. След време го изхвърлят. Изоставените старци по селата са повече. Селото безлюдно. Няма кой да го обръсне, изпере, помогне при къпане. Отгледал няколко деца, а гладува. Не може да си сготви… Доколкото зная няма закон, който да урежда такъв тип отношения. Разчита се на съвест.

Подобна е ситуацията с децата. Преди двадесетина години недалеч от нас една жена не пускаше момченцето си на училище. То обикаляше около училището, играеше с децата в междучасията, придружаваше ги до училището, чакаше ги на връщане. Така го забелязах. Опитах се направя нещо. Този път не ме шибнаха с чанта, но един бабанка ме предупреди. Не е политкоректно да казвам етническата им принадлежност. Защо в Закона за закрила на детето в чл. 8 има какво ли не, но не пише, че родителят е длъжен да запише детето си в училище и да го контролира? Иначе санкция… Не е ли редно при раждане на детето родителите (родителят) да подписват декларация със своите задължения?.. Не съм юрист, питам.

Иначе, използвам повода да си кажа мнението като социолог за Истанбулската конвенция.

Тя е зло! Поздравления на Конституционния съд! Не ме интересуват техните правни аргументи.

ИК създава международната институция GREVIO, която стои над българските закони. И то по един любопитен начин – чрез мрежа от НПО, които държавата трябва да издържа. Много сладка работа за политкоректни кретени. Решенията на GREVIO не подлежат на преразглеждане…

Държавата ни може да не се съгласи с НАТО, да има свое мнение по решенията на ЕС, дори да пренебрегне мнение на ООН, но виж мнение на GREVIO не може да оспори…

Не искам да споменавам за джендър идеологията… Тя е друга тема и няма отношение към нито една хубава жена във Фейсбук.

Facebook

Бележка: заглавието е на Анализи.bg

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter