Скъпи випуск 2017…


Поздравления! Вие току-що постигнахте нещо, което аз никога не съумях да направя – да завърша.

Сигурен съм, че получавате много съвети – като започнете с речта на ректора при дипломирането и стигнете до всички лели, чичовци на празненството ви. С риск да ви дойда в повече, ще споделя няколко мисли.

Новозавършили студенти често ме питат какво бих ги посъветвал за кариерното им развитие. Аз имах късмета да съм около 20 годишен, когато дигиталната революция набираше сила и заедно с Пол Алън имахме шанса да вземем дейно участие в нейното развитие. (Което обяснява защо нямам диплома – напуснах университета, защото се страхувахме, че революцията ще се случи без нас.) Ако започвах днес и търсех подобен шанс да направя някаква значима промяна в света, щях да помисля в три посоки.

На първо място е изкуственият интелект. Едва започваме да се докосваме до всички начини, по които той може да направи живота ни по-продуктивен и креативен. На второ място – енергия, която успеем ли да превърнем в чиста, достъпна и надеждна, ще бъде жизненоважна стъпка в борбата с бедността и климатичните промени. На трето място са биологичните науки, които крият многобройни възможности за удължаване на човешкия живот и подобряване на неговото качество.

Но има общоизвестни истини в живота, които не зависят от това какъв искаш да станеш. Иска ми се да бях разбрал това преди да напусна университета. Например, интелигентността не е чак толкова важна, колкото аз си мислех и освен това притежава много различни форми. В началото на Microsoft вярвах, че ако можеш да програмираш страхотен код, то ти ще можеш и да управляваш добре хората си, да ръководиш отдела по маркетинг и да се захванеш с всяка една задача. Грешах. Трябваше да се науча да разпознавам и оценявам, че всеки има талант в различна област. Колкото по-бързо можете да направите това, ако все още не сте, толкова по-пълноценен ще бъде вашия живот.

Още едно нещо, което ми се иска да бях разбрал много по-рано е как изглежда истинското неравенство. Не го бях видял отблизо, докато не наближих 40-те и заедно с Мелинда не посетих за първи път Африка. Бяхме шокирани от това, което видяхме. Когато се върнахме, започнахме да научаваме още. Умът не ни побираше как милиони деца умираха от болести, непонятни за богатите страни. Стори ни се като най-несправедливото нещо на света. Разбрахме, че не можем да чакаме, за да вземем отношение – трябваше да се намесим веднага.

Вие знаете много повече от мен, когато бях на вашата възраст. Технологиите ви позволяват да видите проблемите по начин, по който аз и моите приятели не сме могли, и ви дава възможност да помагате, по начини, по които ние не сме имали възможност. Вие можете да се борите с неравенството от рано, независимо дали става дума за вашата общност или за страна на другия край на света.

Междувременно ви препоръчвам да се заобиколите с хора, които ви предизвикват, учат и ви карат да давате най-доброто от себе си. Мелинда е такъв човек за мен и затова аз съм по-добър човек. Като нашия добър приятел Уорън Бъфет, аз меря своето щастие в това дали моите близки са щастливи и ме обичат и дали мога да променя с нещо живота на други хора.

Ако мога да подаря на всеки един от вас подарък за завършването, то бих ви подарил книгата на Стивън Пинкър „По-добрите ангели на нашата природа“. След няколко години учене, едва ли ще пърхате от желание да четете книга от 700 страници. Но моля ви, прочете я някой ден. Това е най-вдъхновяващата книга, която някога съм чел.

Пинкър прави убедително твърдение, че света става по-добър, че ние живеем в най-мирното време в човешката история. Трудно би убедил някого в това, особено сега. Ако кажеш на някого, че света се подобрява, той ще те сметне или за наивен, или за луд.

Но е истина. И веднъж разбереш ли го, започваш да виждаш света по различен начин. Ако смяташ, че нещата се подобряват, тогава ще поискаш да разбереш какво работи, така че да подпомогнеш процеса и да го предадеш на други хора на различни места.

Това не означава да игнорираш сериозните проблеми, пред които сме изправени. Означава, че вярваш, че тези проблеми могат да бъдат разрешени и си решен да действаш в подкрепа на това свое убеждение.

Това е същността на моя светоглед. Тази вяра ме поддържа в трудните периоди и е причината все още да обичам своята филантропска дейност след повече от 17 години. Мисля, че би могла да направи същото и за теб.

Успех на всички вас. Живеем в невероятни времена. Надявам се да извлечете най-доброто от тях.

Източник: LinkedIn

Превод: Евелина Генова

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter