С шикалкавене не се защитават национални интереси и българската история


Велизар Енчев

Днес електронни и печатни медии в един глас твърдят, че македонският премиер се извинил на българската страна за телевизионното си изявление от 4 август, предизвикало буря от възмущение в България.

Но ако внимателно прочетем в профила му във Фейсбук това „извинение”, поднесено ни на югозападния български диалект, всеки средно интелигентен българин ще разбере, че Зоран Заев изобщо не се извинява.

Нека припомним скандаланото изявление на Заев от 4 август т.г.:

„Илинденското въстание е македонско и ако някой гражданин от България иска, нека да го чества…”

А ето и „извинението” на Заев от 10 август, цитирано в оригинал:

„…Да не дозволиме да се враќаме назад. Тоа ни е обврска пред нашите деца. Некогаш можеби не сме доволно внимателни ние политичарите, некогаш правиме и грешки, но ве уверувам дека тоа е само невнимание, затоа што искрено сакаме соработка и пријателство како што тоа го потпишавме во договорот за добрососедство и пријателство…”

Ако някой продължава да твърди, че министър-председателят на Република Македония е поднесъл официално извинение на България, той или не е чел оригиналния текст, или отказва да види горчивата истина.

Изключим ли благодарностите към Бойко Борисов и Екатерина Захариева за лобирането им в Брюксел за членството на Македония в НАТО и ЕС, в нито един пасаж, в нито едно изречения, с нито една дума Зоран Заев не се извинява за антиисторическото си изявление от 4 август, което е дълбоко обидно към паметта на поколения българи, жертвали живота си за свободата на Македония.

Когато дойде време България да изкажа своето становище за присъединяване на Македония към ЕС, ще си спомня тези думи и ще взема своето решение. Независимо дали е казано преднамерено или не, отговорността е на този, който го е изрекъл”… Това каза днес пред журналисти премиерът Борисов, коментирайки изявление на македонския премиер от 4 август. Ако Борисов си мисли, че с тези безадресни думи се изчерпва задължението му като министър-председател, защитаващ националните интереси и българската история от чужди посегателства, той дълбоко греши.

Ако българският премиер се задоволи с това „извинение” на Зоран Заев и не нареди на Екатерина Захариева да извика македонския посланик в София, за да му връчи нота, очевидно нямаме нужда нито от външно министерство, нито от външен министър, нито от българско посолство в Скопие.

7 август

Сметната палата обяви новите милионери сред властта. Да ги ожалиш! Най-вече да жалиш премиера, който излезе по-беден от всичките си министри.

Как така вицетата Екатерина Захариева, Красимир Каракачанов и Валери Симеонов са по-имуществени от боса си?

На какво отгоре военният министър, без един ден трудов стаж извън централата на ВМРО и Народното събрание, изведнъж се е сдобил с апартамент-палат за половин милион?

Къде са се изпарили милионите на Симеонов, декларирани през 2013-а, та сега е със скромна шестцифрена банкова сметка?

И как Захариева се оказа крупен собственик на земя в Гърция, която я прави зависима в действията й като външен министър? Затова най-сериозно се питам: Заради гръцкия парцел на министърката ли дипломацията ни така възторжено подкрепи гръцко-македонския договор за името „Северна Македония”?

И докато си задавам наивни въпроси и изобщо не очаквам отговори, нека припомня какво се случи в Народното събрание през 2016-а:

При обсъждането на антикорупционния закон на Меглена Кунева, когато в залата бяха почти всички депутати, направих радикално предложение от парламентарната трибуна, посрещнато с гузно мълчание.

Припомняйки еретичната истина, че за да скрият милионите си, богати големци прехвърлят пари и имущество на пълнолетните си деца, предложих и пълнолетните деца на проверяваните лица да попълват декларации.

Единствено вицепремиерът Меглена Кунева реагира и ми отговори, че идеята не е лоша, но и в момента се правят проверки на пълнолетните деца на висши длъжностни лица, ако обаче постъпят сигнали до институциите.

Затова нека не се заблуждаваме: Едва ли премиерът и министрите му са декларирали всичките си имоти и пари тук и в чужбина.

Докато на проверка не подлежат пълнолетните деца на големците, никога няма да узнаем кой и колко е забогатял от властта.

4 август

„С влизането на Македония в ЕС и НАТО македонската идентичност е гарантирана. Македонски народ, македонски език, македонец, македонка са защитени и укрепени веднъж завинаги и никой, никога няма да може да ги оспорва или отрича”, се казва в обявената на 4 август т.г. декларация на управляващия Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ).…

Най-после македонският премиер Зоран Заев изплю камъчето. Което трябва да предизвика политически трус в София.

След като с подписания договор Борисов и вицето Каракачанов са гарантирали македонската идентичност и така са признали изкуствено създадената македонска нация, сърбизирания югозападен български диалект и откраднатата от България „македонска” история, ВМРО не трябва ли да се закрие, а партията с това име да се заличи от регистъра на политическите партии?

Организация и партия с името ВМРО губят смисъла от съществуването си, след като техният лидер е подкрепил държавен договор с Република Македония, с който ВМРО се е отрекла от своята история, програма и цели.

С декларацията на управляващата партия в Скопие от 4 август т.г. за първи път се признава, че на 2 август 2018 г. Борисов е последвал примера на Кимон Георгиев и е подписал същия капитулантски договор (но с Бившата югославска република Македония), с който ВМРО се делегитимира.

Това означава, че Красимир Каракачанов има два избора – или да напусне правителството и емигрира в Турция, или да закрие организацията и върне имотите й на бежанците от Вардарска и Егейска Македония.

Но понеже Каракачанов е идеолог на договора, след разобличаващата го декларация на македонистите от СДСМ той трябва да свика извънреден конгрес, на който ВМРО да се саморазпусне. И да не забрави да предаде архивите на ВМРО на Централния държавен архив и да закрие еднолично управляваната от него Фондация „ВМРО”, притежаваща безчет имоти на организацията, оценявани на десетки милиони!

Договорът с Македония наистина се оказа историческа крачка за България. Това, което не можаха да направят с огън и меч сърби, гърци и турци, направи го ВМРО – помири се с македонизма и задуши българската кауза в Македония!

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter