Фамозно интервю на премиера,
с което почти успя да изгради паралелна действителностНиколай Иванов

♦ Борисов и истината – тука има, тука няма

Николай Иванов

Фамозно интервю в типичния си стил даде премиерът Бойко Борисов в сутрешния блок на Би Ти Ви. Смесвайки факти, съждения, аргументи и откровени измислици, той успя да сътвори една паралелна реалност, която доста се различава от ситуацията в страната. От интервюто се разбра, че този път той твърдо няма да подава оставка, не смята да иска отстраняване на вицепремиера Валери Симеонов, не планира и промяна на коалиционната формула. Ремонт на кабинета можело да има, но не бил сега моментът.

За протестите на „обгрижените“ майки

Борисов бил искрено огорчен, че майките на деца с увреждания протестират всеки ден под прозорците му: „Е, не е приятно, в никакъв случай. Още повече когато особено с темата майките на деца с увреждания, които доста поработихме с тях и се разбрахме и за времето, и за законите, и за промените, влязоха в парламента, видяха, че в новия бюджет има със 150 милиона повече, с едно непремерено и обидно за тях изказване, и по принцип обидно, на Валери Симеонов, ги върна на улицата. Просто действително ми е и мъчно, и ме е яд, защото действително положихме огромни усилия и със социалния, и с финансовия министър. Толкова срещи се проведоха. Извиних се няколко пъти от негово име, но не е приятно“.

Факти

Всъщност премиерът упорито отказваше да приеме протестиращите жени в началото на протеста им и именно той предизвика първия разрив с тях, като нареди да сядат с Бисер Петков и да направят така, че „тази тема да ми се махне от главата и на мен, и на всички вас“. После се наложи да обяснява, че имал предвид Бисер Петков да му се маха от главата.

За безпомощната държава и цените на горивата

Борисов: “Това е пазар. Полагаме огромни усилия да намаляваме цените на горивата, но те не зависят от нас, зависи от пазара”. Твърдението му, че всичко зависи от търсенето и предлагането, е вярно отчасти. Точно по време на мандата на ГЕРБ депутатите приеха редица промени в закони, които затвърдиха монопола на „ЛУКойл“ при данъчните складове и силно затрудниха конкуренцията на пазара. По нареждане на премиера вчера вицепремиерът Томислав Дончев се срещна с представители на търговски вериги и Българската петролна и газова асоциация, с които е обсъдил точно законодателни промени и засилване на контрола.

За доходите като негова лична „заслуга“

Борисов: „Доходите се вдигат постоянно. 10% увеличение на заплатите, с над 500 милиона повече за общините, увеличение на заплатите с 380 милиона на учителите, милиони за повишение на пенсиите…“  Факти: Всъщност държавата вдига доходите догодина с 10% единствено на чиновниците. Увеличение, намаление или каквото и да е друго състояние на заплатите за огромното мнозинство българи зависят от частните работодатели. Бизнесът плаща сметката и за другото „постижение“ на Борисов – увеличението на минималната заплата. Същевременно редица данъци и осигуровки се повишават – минималните осигуровки за земеделски стопани, тютюнопроизводители, свободни професии, максималният осигурителен доход, местните данъци върху автомобилите.

За бедността със заплата 11 000 лева

Борисов няколко пъти поправя водещия, че добавките за пенсиите „не са 40 лв., 51 млн. са. 51 милиона на данъкоплатците. Общо половин милиард досега“. Когато Хекимян сравни коледните „премии“ за пенсионерите с увеличението на депутатската заплата с 90 лв., премиерът загуби търпение: „А на президента става 11 000 лева, с 4000 лева повече от моята. Вие казвате – на депутата с 90 лева. А на президента 11 000 лева. Как звучи 11 000 лева с 90 лева? Моята става 7000 лева с над 30 години трудов стаж, иначе е 5000 и нещо. Ето, виждате ли как звучи прочитът от едната или от другата страна. Добре ли звучи? Бедността не е грях, когато взимаш 11 хиляди лв. Не“.

За IT специалисти с бонуси?

Борисов: “Там (в частния сектор – бел. авт.) на IT специалистите и на хората, които разбират от тази материя, заплатите са в пъти по-високи. Как да привлечем специалисти?” Това е част от коментара на Борисов по повод бонусите в Агенцията по вписвания. Той казва, че е наредил проверка на премиите, но може се окажат законни, което пък щяло да продиктува промяна на закони – за да не се допуска повече раздаване на големи суми. И обясни, че без впечатляващи възнаграждения държавата няма как да наеме IT специалисти.

В случая в Агенцията по вписванията точно IT специалистите не са получили бонуси, защото се смятат за виновни за срива на Търговския регистър през август. Затова пък премии са си раздали в цялата администрация, включително юристи,  отделите „Счетоводство“, „Протокол“ и т.н.

За президента Радев, който следва да критикува век назад!

По повод критиките на президента Радев към управлението Борисов покатери непостижими мисловни висоти. Смесена с автомобили, доходи, БСП и демокрацията, темата изглеждаше така: „Да критикува колкото иска. В правото си е и да го прави. Но не може, когато говори за партия държава, да не спомене и БСП. Не може, когато говори за бедността, да не каже, че 100 и колко години, или 50 години управление на БСП, да не би да сме били по-богати? Какви коли карахме ние по време на управлението на БСП? „Москвич“, „Лада“ и се чакаше 12 години, за да си купиш. Ако беше партиец, от партията държава, можеше да си купиш без ред. Нека да коментира всяко едно управление. Партията държава е неговата партия. Десетилетия, над сто и колко години, БСП все я има – БКП, БСП, конгреси 45-и, 46-и ли са там, не ги броя. Партията държава е неговата партия, която го издигна за президент. ГЕРБ е от 10 години, каква партия държава?” Факти: Напълно достатъчно е едно десетилетие една партия да овладее една държава и това се вижда с просто око. Да не говорим, че  Борисов услужливо пропуска да спомене, че сам е бил член на БКП и дори е отказал да напусне партията.

За акция „Олигарх“ и контрабандата

Борисов обясни, че чак сега се стигнало до акция „Олигарх“, защото понякога трябват години, за да се установят хората, които извършват престъпления. Запитан защо по време на българското председателство на Съвета на ЕС гостите са били настанявани в хотел на фамилията Арабаджиеви, които са сред обвиняемите, Борисов заяви: „Ми, тези хотели само имаме, всичко беше препълнено, имаме 3-4 големи хотела“. На въпрос защо чак сега се предприемат действия срещу Баневи, а не по-рано, къде е бил контролът до този момент, Борисов отвърна: „Питайте партията държава.“ На въпрос защо няма осъдени за корупция и контрабанда. „Защото контрабандата е тема, особено в цигари, горива, алкохол, и неслучайно, като видяхме, че в алкохола имаме проблем, започнаха тези масирани проверки и вследствие – задържане и съдебни процеси в момента. Защото превенцията кара контрабандистите да не внасят… И те затова спират.“ Факти: В случая е нужно да се добави, че през последните 10 години премиер на България с малки прекъсвания е точно Бойко Борисов, а преди това той беше и главен секретар на МВР. И е абсурдно да се прехвърля вината за липсата на битка с контрабандата на БСП.

Борисов не разбира смисъла на политическата сатира

Премиерът традиционно смята, че по-свободни от българските медии няма. И ако ЕК критикува медийната свобода в България, то върху това трябва да се замислят медиите, а не правителството, което нямало никакво отношение към този въпрос. Борисов не пропусна и карикатурите. В интервюто стана дума и за рисунка във вестник „Сега”. По едно време Хекимян заяви: „Казахте, че в Западна Европа премиерите и президентите по единдва пъти в годината ги рисуват, а вас всеки ден”. Борисов отвърна: „Ами проверете и ще видите, че е така”. И добави по адрес на българските карикатуристи: „Но пък съм доволен, тези хора взимат големи заплати”.

По повод тези размишления карикатуристът на „Сега” Христо Комарницки коментира: „За пореден път с огорчение установявам, че през всичките години в политиката нашият премиер не е научил нищо. А можеше просто да попита колегите си от „старите демокрации“:

„Как търпите да ви критикуват всеки ден?“. Не е наясно с мястото и функциите на медиите в едно демократично общество, не знае истинския смисъл на понятието „свобода на словото“, ролята на политическата сатира.

Това е жалко, защото е необходим истински сериозен дебат по темата, който г-н Борисов съзнателно профанизира. Констатирам, че с него имам съществени ценностни различия. Аз искам България да прилича на онези развити демократични държави, в които управляващите политици биват окарикатурявани всеки ден от моите колеги. Той очевидно желае да управлява страна като някоя близкоизточна автокрация, в която политическата карикатура е табу, а медиите са просто обслужващ персонал на властта. Опасявам се, че този сблъсък на ценностни системи ще продължи да се задълбочава

Източник: в. Сега

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter