Защо китайците вече живеят по-дълго от американците


 

Ако вярваме на родните медии в света има един единствен лидер, който устойчиво съхранява своята изключителност: Америка. Дали обаче това е така днес, когато две години ни делят от началото на третото десетилетие на новия век?
През лятото на тази година стана ясно, че Китай е изпреварил САЩ по един много важен показател: очаквана продължителност на здрав живот след раждането на човека. В демографията с него се определят годините, които ще преживее средностатистическият гражданин, без да има сериозни заболявания. По данни на Световната здравна организация (СЗО), китайските новородени деца могат да се надяват на 68,7 години здрав живот, в сравнение с 68,5 години за американските бебета.
На пръв поглед не е съществена разлика. В действителност обаче, тя свидетелства за променяща се Америка. И тенденцията никак не е благоприятна за тази страна.

В последното десетилетие от живота си преобладаващата част от американците имат много сериозни проблеми със здравето си. Според експерти на СЗО точно този факт би следвало да се следи с особено внимание. В Китай много по-малко години хората губят заради влошено здраве, в сравнение със западните страни и най-вече със САЩ. И още нещо съществено, което показва анализа на СЗО: САЩ са една от петте страни (заедно с Афганистан, Грузия, Сомалия и Сент Винсент и Гренадини – суверенна островна държава в Централна Америка), където очакваната продължителност на здрав живот след раждане се съкращава. Като цяло в глобалния рейтинг за прогнозирана продължителност на живота, САЩ заемат 40-то място сред другите държави, а Китай – 37.
Според експерти на СЗО масовото дрогиране и ръстът на самоубийствата сред американците, заедно със задълбочаването на социалното неравенство в САЩ, са сред основните фактори, които са отговорни за ясно очерталата се тенденция: да намалява продължителността на живота в тази страна.

За последните две десетилетия броят на самоубийствата в САЩ е скочил с близо една трета! Само през 2016 г. около 45 000 американци са се самоубили – става дума за хора от всички социални групи. Особено тревожен е фактът, че от 2008 до 2015 г. се е удвоил броя на тинейджърите и хората на средна възраст (между 10 и 35 години), които принудително са лекувани след опит да се самоубият. Сега суицидът вече влиза в десетте най-разпространени причини за смъртта в САЩ, заедно с болести на сърцето, рак и др.
Business Insider съобщи тази новина, като се позова на най-нова информация на Центъра за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ. При това броят на самоубийствата се увеличава практически във всички щати. Едно изключение е Невада, където има незначително намаление на тази цифра.
А защо се самоубиват американците? Анализите сочат, че 42 на сто са направили това заради проблеми в отношенията, 29 на сто – в състояние на криза, 28 на сто – заради наркотици, 22 на сто – проблеми с психиката, 16 на сто – финансови затруднения и др.

Според влиятелния френски вестник Le Monde рязкото увеличение на смъртността на населението в САЩ вече е „системна болест“ на тази страна. Като основни причини за това вестникът изтъква дрогата, ръста на неравенството и ограничения достъп на населението до здравеопазването. За последните 17 години в САЩ смъртността на населението от 25 до 64 години последователно нараства. Все повече американци на средна възраст боледуват от хипертония, рак на черния дроб, заболявания на централната нервна система, затлъстяване, алкохолизъм…
Факт е, че броят на живеещите в бедност американци всяка година се увеличава с около 6 милиона души. Около 57 на сто от всички деца в САЩ живеят в бедни семейства. В тази, определяна от собствената пропагандна машина като изключителна и всячески преуспяваща страна на планетата, около 100 милиона американци се смятат за бедни или се намират на прага на бедността. Над 20 милиона деца в САЩ зависят от обедите в училище, които ги спасяват от глад.

Според американски учени, които цитира Le Monde, съществена роля за намаляващата продължителност на живота на американците, е растящото социално неравенство в САЩ, дефицита на образованието, общественият разкол, стреса. За все повече американци се ограничава достъпът до здравеопазване. Расте броят на затлъстелите. Много американци владеят огнестрелно оръжие. Най-тревожното е, че в групата на риска се оказват все повече млади американци.
За разлика от песимизма, обхващащ Америка, Китай оптимистично гледа към бъдещето. И за това има всички основания. Приоритетът в националната стратегия на Китай е поставен върху развитието на икономиката, основана на наука и качествено образование на населението. Сега тази държава дава за обучаване на децата си 30 на сто повече, отколкото САЩ! От 2000-та година насам инвестициите за изследвания и разработки на Китай растат средно с 18 на сто всяка година, докато в САЩ – с 4 на сто. Китай влага в научни изследвания над една пета от всички разходи, които прави света за тях.

Икономическата мощ на Китай се изразява и в инвестициите, които дава страната навсякъде по света. Само през 2016 година китайски фирми осъществиха в САЩ над 170 операции по сливане и поглъщане на американски компании, на обща сума от над 105 милиарда долара.
Средната класа в Китай се увеличава и укрепва, докато положението на средната класа в САЩ непрекъснато се влошава – това твърди японската консултантска компания Hakuhodo DY Holdings.
В края на 2017 г. БВП на Китай – основен показател, който свидетелства за потенциала на всяка държава, достига фантастичната сума от около 12 трилиона долара! Най-вероятно през тази година приносът на Китай в глобалния БВП ще надвиши неговото равнище в САЩ.

Истината е, че Америка губи свой човешки капитал, докато Китай увеличава здравите си трудови ресурси. И уверено пердаши напред – развива с високи темпове своята икономика, образование, здравеопазване, укрепва отбраната си…
За да се превърне в новият лидер на света.

Източник: kreativen.bg

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter