ЗА СОЛСБЪРИ, СКРИПАЛ, НОВИЧОК И… БРЕКЗИЧОК…


Защо Великобритания акцентира върху руския произход на нервно-паралитичното вещество?

Съветският съюз или Русия никога не са провеждали изследвания за разработването на химическо вещество, наречено „Новичок“. Това заяви официалният представител на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова в ефира на телевизионния канал „Русия 24“. Захарова отбеляза, че британските медии непрекъснато наричат Скрипал „руски шпионин“. „Какъв руски шпионин е той? – попита тя. – Той никога не е бил руски шпионин, той е британски шпионин“.

„Никога на територията на СССР, нито по времето на Съветския съюз, нито по времето на Руската федерация, нито на територията на Руската федерация, не е имало проучвания с прякото или кодово име „Новичок“, заяви Мария Захарова, съобщава ТАСС.

„Още веднъж: никога в Съветския съюз или в Русия думата „Новичок“ не е била използвана в контекста на разработването на химически елементи“, повтори Захарова. „Тази дума е разработена като име и е използвана за химически елементи и материали на Запад“, добави тя.

През 90-те г. много съветски учени заминаха на Запад. „Те взеха със себе си технологиите, с които се занимаваха, и след това именно в западните страни, главно в САЩ, Великобритания, Словакия, Швеция, се появи изненадващото име „Новичок“, отбеляза говорителката на руското външно министерство.

Захарова добави, че Лондон използва нарочно името „Новичок“, за да предизвика асоциации с Руската федерация. „Целият свят научи новата дума „Новичок“. Това е дума, която се разбира навсякъде по света, като дума с руски корени“, добави тя.

Захарова също така отбеляза, че Великобритания акцентира върху руския произход на нервно-паралитичното вещество, опитвайки се да отклони вниманието на обществото от страните, които притежават негови образци.

“Отклонява се вниманието от самата формула. Ако британският премиер и британските експерти дадат формулата, тогава ще бъде ясно, кои страни разработват тези вещества. Тогава хората ще разберат за какво става дума. Към днешна дата не са предоставени никакви данни за веществото, което е било използвано”, отбеляза тя.

“Предупреждаваме британската страна, че в случай на по-нататъшни враждебни действия срещу Русия, руската страна си запазва правото да предприеме и други ответни мерки”, допълни още Захарова.

Според Захарова в цялата ситуация във Великобритания се води „много страшна и много опасна игра, която Западът е започнал“. “Това не е само Великобритания, разбира се, включени са ресурсите на много играчи “, каза тя.

“Най-вероятният източник на произход на този химикал са страните, които от края на 90-те години на миналия век провеждат интензивни изследвания на вещества от проекта “Новичок”. Това са Великобритания, Словакия, Чехия, Швеция. САЩ са под въпросителна”, каза тя пред телевизия “Россия 24”

Днес Русия изгони 23 британски дипломати, закри генералното консулство на Великобритания в Санкт Петербург и прекрати дейността на Британския съвет (Международна организация за културен обмен) в Русия.

Крайните мерки са отговор на решението на британския премиер Тереза Мей да експулсира от Обединеното кралство 23 руски дипломати във връзка със отравянето в Англия на бивш руски шпионин и дъщеря му.

По информация на Гласове и Вести

Голямото британско наказание на Русия, което изуми света

Виктор Мараховский, РИА “Новости”

Фразата „случи се това, което отдавна очаквахме“ не подхожда особено в случая. Просто защото събитията във Великобритания се развиха неочаквано. От инцидента в градчето Солсбъри до страховитото международно отмъщение срещу Русия всъщност изминаха само девет дни.

Да припомним хронологията на този супербърз турбоскандал.

Вечерта на 4 март в пицария в английската провинция са намерени в безсъзнание възрастен мъж  и млада жена. Сутринта на 5 март вече на всички е известно, че това са бившият полковник от ГРУ и бивш шпионин на британското разузнаване Скрипал и неговата дъщеря.

След едно денонощие, на 7 март, полицията вече е установила, че Скрипал е отровен с „нервно-паралитично вещество“. А външният министър на Великобритания Борис Джонсън припомня от трибуната „отравянето на Литвиненко“ и заплашва, че ако се установи намесата на Русия, отговорът ще е жесток.

Фейсбук версията на Любен Дилов-син:

Дали агентът Скрипал наистина е отровен с „Новичок“, или от… прочутата английска кухня?

Четири дни по-късно, на 12 март, премиерът Тереза Мей съобщава, че британски учени са идентифицирали отровата и това е веществото „Новичок“, произвеждано в СССР през 80-те години. И никой друг, освен Русия, не притежава това вещество. Тозчас Мей отправя внезапен ултиматум към Руската Федерация с искане „да даде пълни и изчерпателни обяснения за отравянето на Скрипал до полунощ на 13 март“. И тогава ще решим дали Русия е злодейка или просто не контролира химическите си оръжия. Ако отговорът не бъде „достатъчно убедителен“, то случилото се ще бъде разглеждано като незаконно използване на сила срещу Обединеното кралство – с всички произтичащи от това последици.

Русия обаче, незнайно защо, (явно вкочанена от ужас) не се хвърли да се оправдава. В коментар пред Би Би Си Путин препоръча най-напред „да си изяснят случая“, а после да безпокоят ядрената държава. Руското външно министерство вежливо помоли, в съответствие с Конвенцията за забрана на химическите оръжия, да му бъде даден достъп до материалите от разследването, както и проба от веществото – изобщо някакви конкретни доказателства (но на това унизително изискване да съблюдава международните норми Великобритания, естествено, не реагира).

Пътьом светът разбра, че Мей послъгва. Че Русия отдавна и в срок е унищожила запасите си от химически оръжия (за разлика от САЩ, които все още разполагат с такива). Че

създателят на „Новичок“ живее от 20 години в САЩ

и още преди 10 е издал книга, в която разкрива формулата на своето творение. И сега тя се знае от всички. И така нататък….

През това време всички започнаха да се надпреварват да протягат ръка за помощ на Великобритания: първи и без всякакви уговорки редом до нея застанаха прибалтийските тигри и Полша, накъде без тях. После безусловната си подкрепа изразиха Франция и Германия. Последната решаваща помощ дойде от държавния секретар на САЩ, който часове по-късно бе пратен в оставка.

Междувременно британското външно министерство пусна угрижен агитационен клип, в който се казва, че „Русия се опитва да разруши световния ред“.

В полунощ на 13 март, след като не получи отговор от коварните казаци, премиерът Тереза Мей свика Съвета за национална сигурност.

И в сряда светът видя това, което видя.

Няма никакво съмнение, че Скрипал е отровен от Русия, съобщи Мей. Ето, ние й дадохме възможност да се оправдае, а тя не пожела. И въобще, Русия отдавна се вре навсякъде с нейните хакери, войски и пропаганда (викове на депутати: „Ами малайзийският боинг!“). Време е да й дадем жесток и решителен отпор. Ще изгоним 23 руски дипломати (викове: „Изгонете и посланика, той също се меси и влияе!“). Оттегляме и поканата си за посещение към Сергей Лавров. А кралското семейство и наша официална делегация няма да присъстват на световното първенство по футбол (викове: „А защо да не й отнемем целия шампионат?!“). Не, така повече не може. Ще обсъдим с Европа нашата обща енергийна независимост (викове: „Ако Берлин е наш съюзник, да се откаже от „Северен поток-2“). Утре свикваме НАТО, за да обсъдим този въпрос (викове: „Нека да уплашим Русия с нашите действия!“). Може дори да арестуваме руски държавни активи в страната ни, ако преценим, че се използват в наша вреда. Руската икономика е двойно по-слаба от нашата, нека отслабне още (интересно откъде Мей разполага с тези данни: по номинален размер на БВП британската икономика изпреварва руската само с една трета). Заедно с целия останал свят ще се противопоставим на руската агресия (аплодисменти, прерастващи в овации и викове: „Вие сте желязната лейди!“)

Може и да преувеличавам малко, но нищо не съм си измислил.

Световната мрежа – от обикновените потребители до Джулиан Асандж, ехидно се надсмива над Мей и пита къде са й все пак доказателствата. Руският интернет прелива от обидни снимки и стихчета.

Британският интернет измисли химическото оръжие „Брекзичок“

и обвини Мей, че трови с него цялото кралство. Има и такива, които питат за какъв дявол й е на Русия да трови предателя, лежал няколко години в руски затвор и отдавна разменен с Великобритания. И защо й е да го прави точно преди изборите. Както и дали все пак няма да има разследване. Но отговорът на всички тези въпроси е един: „Русия руши световния порядък“.

Западноевропейските лидери лукавят, че не е хубаво да се използват химически оръжия, че случаят изисква задълбочено и сериозно и внимателно разследване и призовават Русия „да участва“.

Руският външен министър обаче с каменно лице ги отпрати да повикат някой възрастен, който е чел конвенцията за забрана на химическите оръжия и има понятие от международното право.

“Газпром” обяви, че закрива представителството си в Лондон и прекратява дейността си там.

Анализаторите питат с недоумение „какво се случи?“ и „защо така се опозориха?“.

Но аз ще се спра само на един аспект от възможните обяснения. Има една основна причина за цялото това световно недоумение. Светът е шокиран от разминаването между собствената си представа за Великобритания и

тази жалка клоунада, която наблюдава „в реално време“.

Ако на мястото на Англия беше Украйна, на никой нямаше да му направи впечатление.

Това е горчивата истина. Жертва сме на клишетата (активно пропагандирани от прекрасната британска масова култура), според които в Лондон седят едни външно сдържани и невероятно хитри лейди и джентълмени, които иронично отправят остроумни забележки и тихомълком, без излишни спазми и истерии, управляват света.

А в действителност наблюдаваме скечовете на Бени Хил по сценарий на Монти Пайтън. Търчи желязната лейди и крещи: „О, боже! Някой е отровил шпионина! Трябва спешно да пратим ултиматум на Русия!“. Мълчание. „О, боже! Русия не ни отговаря! Тогава нека Берлин се откаже от газопровода и НАТО да измисли там нещо!“ Мълчание. И така нататък…

А всъщност се случва нещо напълно нормално. Историята познава много примери на велики култури, които надживяват величието на страните, в които са се зародили. Още римляните, прекланяйки се пред класическата гръцка култура, са недоумявали що за жалки елини са техните съвременници. Марк Твен също е бил шокиран от разминаването между Италия на оперите и музеите и тази Италия, която му се представя в действителност.

А ние живеем в XXI век, когато мирно и съвместно съществуват реалната Великобритания, в която премиерът разиграва истерии и става за смях, и виртуалната Великобритания, в която свръхлюде в сака от туид сдържано пият чай и хитроумно сглобяват комбинации.

Превод: „Гласове“

Не съм си представял, че Новичок, разработен с мое участие, ще бъде използван като терористично оръжие

83-годишният руски химик Вил Мирзаянов, помогнал за създаването на съветското нервнопаралитично вещество, с което бе отровен бившият руски двоен агент Сергей Скрипал, от дома си в Принстън, щата Ню Джърси, където живее в изгнание повече от 20 години, заяви, че само руското правителство може да е извършило атаката с такова смъртоносно и усъвършенствано токсично вещество, предаде Ройтерс.

Вил Мирзаянов заяви, че години наред е изпробвал и подобрявал „Новичок“ – название, което било дадено на група химически оръжия, създадени тайно в края на Студената война. Това оръжие е над десет пъти по-мощно от по-известния Ви Екс (VX), друг нервнопаралитичен агент.

В резултат на програмата били произведени тонове от веществото, каза той, което Русия така и не била признала.

“Новичок“ беше създаден, изследван, изпробван и произвеждан в доста тонове единствено в Русия. Никой в света не знаеше за това”, каза Мирзаянов в интервю, дадено в предградието на около 50 км югозападно от Ню Йорк.

Той бил уволнен и пратен в затвора, след като изложил подробна информация за новото поколение химически оръжия в статия за вестник, макар че впоследствие обвиненията срещу него били свалени под натиска на западни представители.

Преместил се в САЩ, където публикувал книга за това, което знаел за тайната програма на Русия за химическо оръжие от времето на Студената война.

Веществото може да бъде получено чрез смесване на безвредни съставки. Това улеснило Русия в производството на материалите за „Новичок“ под прикритието на производство на химикали за земеделието, каза той.

Веществото поразява нервната система, блокира дишането и предизвиква невъобразима болка, заяви Мирзаянов, който бил виждал безброй опитни животни, включително мишки, плъхове и кучета, подложени на отровата.

Вил Мирзаянов заяви, че Путин вероятно е използвал предизвикващото болка отровно вещество, за да изплаши други дисиденти и те да мълчат.

“Бях шокиран”, каза той. “И в най-лошите си сънища не съм си представял, че това химическо оръжие, разработено с мое участие, ще бъде използвано като терористично оръжи

По БТА и Днес

 

 

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter