Един политически некоректен коментар
ЙОРДАН ЯНКОВ: Прекаленият интелектуалец и Йордану не е драг
Какво ви пречат – нека се забавляват кой както може – нали замръзналите им топки са техни, а не ваши?


Йордан Янков

Сайтът АНАЛИЗИ БГ има за свое верую да прави видими различни гледни точки. Като в никакъв случай не подценяваме статията на колежката Силвия Недкова  Удавени в българщината в https://www.ploshtadslaveikov.com/,  публикуваме статуса на издателя, публициста и енергийния експерт Йордан Янков като контрапункт. Сблъсъкът на мнения понякога е по-освежителен от леденото мъжко хоро:

Чада божии, като Йордан ще си позволя на моя имен ден един политически некоректен коментар.

Гледам, че войната между автентичните български традиции и неавтентични български традиции започва да взема епични размери в пространството на Зукърбърг. Автентични интелектуалци щурмуват неавтентични българи.

В тази връзка, ще напомня на интелектуалците, че “традициите” са съвместни дейности на отделни хора, в които хората се разпознават като принадлежащи да дадена общност и с това осмислят по обществен начин собственото си частно съществуване.

Така е било от памтивека, нямаме никакво основание, че и днес не е така. Само че от като ги има, традициите са се променяли, заедно с частния живот на отделните хора. Може би първата и най-“автентичната” традиция на всички народи по света е да набучиш на кол главата на своя противник и да таковаш жена му. Това означава ли, че в началото на 21 век все още трябва да спазваме тази автентична традиция? Но да видим разсъжденията на интелектуалката в тази статия, която заклеймява не-автентичните традиции:

1) Осведомени сме, че автентичната традиция “мълчана вода” била “мома събира в пълно мълчание вода от няколко кладенеца или извора”. Да оставим настрана, че в днешно време термина “мома” е с доста неопределно значение, но дори и да имаше “моми” как горките ще намеря кладенци и извори, при положение, че са виждали през живота си само кранове в апартаменти, от които тече някакво подобие на вода? Представете си как съседката ви звъни на вратата, в пълно мълчание минава покрай вас, влиза в банята, наточва си вода и излиза без и дума да пророни? Да не говорим, че това за момите от пернишко ще си е жива подигравка с тяхната битова трагедия.

2) Хората били сакрален танц? Моля? Ами че те нашите предци да не са били някакви залупани интелектуалци, за които всяка “традиция” е била повод да нададеш тъжен вой колко всички са прости (с изключение на автентичния оплаквач)? Хората са си рипали на хората, закачали са се, щипали са се по задниците и други разни части и са си живеели живота. Който не е гледал как и млади и стари рипат днес на “Бала роза”, така и няма да разбере за какво става дума. Защо рипат на “Бяла роза”? Ами защото очевидно провокира някои автентични желания за това и онова. И в млади, и в стари.

3) Стигаме и до вече прочутото неавтентично мъжко хоро от Калофер и предхождащия го съмнително автентичен ритуал с ваденето на кръста от водата. Ама нямало предания и записи това да го е имало отпреди повече 30 години. Знаете ли обаче какво е имало още от времената на онзи първи автентичен ритуал (онзи с главата и жената)? Имало е млади момчета пращящи от тестостерон, които са се чудили как и къде да го изразходват. Е, едно време са имали доста опции в това отношение. Днес обаче и младите и старите мъже прекарват живота си в работа зад бюро, плащане на сметки и изтърбушване на дивани пред телевизорите. Защо борците за автентични традиции им отказват правото те да си създадат една нова традиция, в която поне за малко да се почувстват автентични мъже, при това българи като техните деди, които в изблиците си на тестостерон са клали враговете си в окопите на войните? Какво ви пречат – нека  се забавляват кой както може – нали  замръзналите им топки са техни, а не ваши? Нищо чудно някой ден, преди да тръгнат на полет за звездите, българските космонавти да му друснат едно автентично българско хора в криогенните камери преди да заспят за няколко столетия;

Та така, прекаленият интелектуалец и на Йордан не е драг.  Айде със здраве и наздраве.

Прочетено във фейсбук профила: Йордан Янков

 

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter