Новите хрътки
Пол Гоген и Пол-иткоректните изкуствоведи
Либералната морална полиция докопа знаменития френски постимпресионист


Калин Николов

Историите на картините на френския художник Пол Гоген от музеите и изложбите му в Европа и Америка, предизвикват подробности за пребиваването му в Таити, където той правил секс с 13 и 14-годишни момичета, женил се и имал деца от много по-млади жени. За това пише The New York Times.

Гоген заминава за Таити през 1891 г. и прекарал последните 12 години от живота си там. Там той рисува най-известните си картини, в които често е изобразявал голи таитяни. Вестникът отбелязва, че в новите проучвания на картините му, кураторите на изложбите започват да сочат, че:  Гоген, без съмнение, е използвал позицията си на привилегирован човек от Запада, за да извлече максимума за сексуалните си свободи.

Ашли Ромер, основател на портала за изобразяване на момичета в изкуството, коментира, че постъпките на Гоген:

Той е бил арогантен, надценяван, арогантен педофил, за да го кажем нагло. Ако вместо картини той правеше снимки, те биха били много по-скандални и ние не бихме имали това за изкуство.  

Ако е останало нещо, което не е говорено за Гоген днес, това е за неговата тъмна страна от живота му, обясни кураторът от Дания Лина Клаузен Педерсен, която е организирала изложби от творбите на художника. Тя отбеляза, че с всяка изложба изкуствоведите говорят все повече и повече за тъмната страна на живота на Гоген.

“Нейното име е Вайраумати”, 1892.  Гоген е имал желанието целият пейзаж да представя специфичната концепция за любовта на таитските жени. Източник: https://seen.bg/

Особена роля за вдъхновението на Гоген има Техура, която на 16-годишна възраст е продадена от родителите си на художника, при това изобщо не скъпо.

„Манао Тупапо – Духът на мъртвите е буден”, 1892Заглавието на картината “Манао Тупапо” има две значения: “тя мисли за призрака” и “призракът мисли за нея”.  Източник: https://seen.bg/

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter